El pròxim any parlamentari es preveu intens també, i sens dubte, estarà marcat per les eleccions autonòmiques de 2019. En eixe sentit, els grups parlamentaris estan en marxa per a aprovar una reforma de la Llei Electoral que, entre altres coses, rebaixa la barrera de vots per a entrar en les Corts del 5% al 3% del sufragi.
L'acord està a punt, i probablement es done a conéixer en gener. L'esquerra ja treballa en un esborrany conjunt, però l'aprovació d'aquesta reforma necessita el suport de dos terços de la càmera (66 de 99 diputats), per la qual cosa els vots de Ciudadanos i els quatre No adscrits són essencials.
Altres mesures que inclou la reforma són l'obligació de llistes electorals paritàries, la incompatibilitat entre els càrrecs de diputat autonòmic i alcalde, o una bustiada electoral conjunta. I una cosa destacable: majors subvencions a aquells partits que celebren primàries per a triar les seues candidatures.
Es tracta d'un mecanisme per a incentivar les eleccions primàries en el si dels partits polítics, ja que la Llei no pot obligar a les formacions a celebrar-les. Seria el Consell el que, via pressupostos, atorgaria aquestes subvencions.
Des de Ciudadanos estan d'acord tant en la rebaixa de la barrera de vots, com en la concessió de subvencions per celebrar primàries. Ara bé, una de les seues exigències és eliminar els aforaments. I en aquest punt pot sorgir la disputa.
El PP, poc disposat a la rebaixa de la barrera electoral
El llistó de la Comunitat Valenciana és el més elevat d'Espanya, per darrere de Canàries. A Catalunya, com a Espanya, se situa en el 3%. I ací, baixar-lo ha sigut una reclamació històrica per part de l'esquerra valenciana. El Bloc, per exemple, va estar a punt d'obtenir escons en dues ocasions. I en les últimes eleccions, en cas d'haver tingut el mateix règim electoral que l'estatal, Esquerra Unida haguera obtingut 3 escons.
El PP considera que, en primer lloc, s'hauria de reformar l'estatut autonòmic. Reforma que s'allargarà més enllà d'aquesta legislatura. A més creu que prop del 90% de la població està representada en les Corts, i que rebaixar el llistó electoral podria suposar menor estabilitat i, per tant, menor governabilitat.