És temps de telefonades a projecte. El sistema de selecció proposat pel departament de Promoció Institucional per a desenvolupar la nova imatge de la Generalitat està demostrant ser una eina eficaç per a acabar amb el procés especulatiu que existia anteriorment i per a valorar i enfortir el paper de disseny i del sector publicitari de la Comunitat Valenciana, bressol de grans creadors.
Després de la seua engegada des de Presidència de la Generalitat Valenciana (amb notable èxit, palpable en cartells com els del 9 d'Octubre o el nou 'claim' de la Generalitat, 'Tots a una veu', presentats el dilluns d'esta setmana), arriba el torn ara de les conselleries, que han començat a assumir aquest procés de selecció, una decisió de professionals entre professionals. La primera a fer-ho va ser la Conselleria de Sanitat, a la qual ara se sumen Cultura, Justícia i Transparència.
Així, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb el suport de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), l'Associació d'empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana (ComunitAD) i l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV), organitza una convocatòria per als professionals de la publicitat amb l'encàrrec d'un treball consistent en la realització d'una nova identitat corporativa per a l'Institut Valencià de Cultura. El pressupost per al desenvolupament d'aquest encàrrec és de 3.500 euros + IVA.
Les mateixes associacions participen en idèntic encàrrec i pressupost que s'ofereix des de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques per a realitzar, en este cas, una nova identitat corporativa per a l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Delicte. La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació se sumisca a la iniciativa amb un encàrrec d'un cartell per a una campanya informativa i un pressupost de 1.500 euros + IVA. Totes les convocatòries poden consultar-se en un espai en la pàgina web de la Generalitat dedicat exclusivament a fer públiques les trucades a projecte.
Reconeixement i transparència
"Abans es deia a una empresa i s'escollia entre treballs que s'havien de fer prèviament". Amb el canvi de model, "cap polític té vot", expliquen des del departament de Promoció Institucional. El propòsit és clar: aconseguir que el sector (que inclou a publicistes, dissenyadors i il·lustradors, entre uns altres) no haja d'invertir recursos per a presentar-se a treballar amb l'administració.
Les noves bases faciliten la presentació de candidatures per la total transparència amb la qual es realitza tot el procés, evitant així l''amiguisme', i també pel que s'exigeix als qui vulguen postular-se para per a donar una nova imatge a la Generalitat: un 'dossier' en el qual apareguen els treballs realitzats anteriorment. Un requisit amb cost zero per a les empreses.
D'aquesta forma s'ajuda a dinamitzar el sector, perquè no solament es trauen grans concursos que al final es porta una única agència que s'encarrega de fer diferents treballs, sinó que es reparteix el nombre més gran de projectes entre el nombre més gros d'agències i estudis possible mitjançant un sistema que dignifica, que passa un únic filtre de professionals i que no té objeccions a mostrar 'els budells' de tot el procés: públic, publicitada i amb una transparència absoluta.
Un model exportable i obert
L'Agència Valenciana de la Innovació, el 9 d'Octubre, les Fogueres d'Alacant, el 'naming' i identitat gràfica de la marca paraigua per a festivals de la Comunitat, la nova imatge corporativa del circuit Ricardo Tormo, l'essència de marca i el Banc de la Generalitat...
Una desena de casos i més de cent empreses -amb més de 200 candidatures presentades- han passat ja per aquest procediment. Un èxit de convocatòria que enorgulleix a un departament llastrat pels excessos i el balafiament del Consell anterior però que, malgrat les dificultats pressupostàries i els escassos recursos disponibles, ens ha portat fins a esta nova fase: exportar el model a les conselleries