La Generalitat aprova hui destinar 647 milions d'euros en ajudes amb el Pla Resistir Plus

Ximo Puig va avançar ahir que aquestes ajudes podrien beneficiar a més de 14.100 empreses valencianes

Guardar

ximo puig
ximo puig

El nou Pla Resistir Plus serà aprovat al llarg del matí de hui, 7 de maig. El decret de regulació serà aprovat pel Ple del Consell, la qual cosa suposarà una injecció de 647 milions d'euros a empreses de 180 sectors d'activitat. Això vol dir que fins a 14.100 empreses valencianes podrien beneficiar-se d'aquestes ajudes dirigides a aquells sectors que més han patit les restriccions arran de la pandèmia (Hostaleria, cultura i turisme).

L'objectiu d'aquest pla és que cap empresa que fóra viable en 2019 es veja obligada a tancar a causa de la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19. És per això que el Consell aprovarà hui el marc normatiu que regirà la gestió dels fons del Pla Resistir Plus, ja que serà el Govern central qui transferisca en els pròxims dies els 647 milions. Finalitat: convocar les ajudes en el menor termini possible.

Ahir, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va intervindre en l'acte de clausura de l'assemblea general de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), que va ser presidit pel Rei Felip VI. Puig va avançar que aquestes ajudes permetran beneficiar a 14.100 empreses del sector industrial.

A qui arribaran aquestes ajudes?

Així, les ajudes arribaran a sectors com el del tèxtil, el calçat, la ceràmica o el plàstic, amb la finalitat de donar suport a la seua activitat i mantindre l'ocupació, així com de possibilitar la seua adaptació a la "digitalització, la sostenibilitat i la resiliència, que inspiren el Pla europeu", ha assenyalat. Entre el Pla Resistir i el Resistir Plus, el Consell contempla destinar més de mil milions d'euros.

Aquestes ajudes s'incorporen també a sectors manufacturers amb una caiguda mitjana superior al 8% i que o bé presenten una especialització superior en la Comunitat Valenciana o han tingut més de 1.000 persones en plantilla afectades per ERTO al llarg del període de la pandèmia. Entre ells, figuren la indústria tèxtil, la ceràmica, el plàstic o la indústria del joguet.

El Pla Resistir Plus, a més, repartirà ajudes en la Comunitat Valenciana en sectors del comerç greument afectats i no contemplats en el reial decret llei pel qual es regula aquesta iniciativa. En total, s'han incorporat més d'una dotzena de sectors vinculats amb el comerç, entre els quals destaquen principalment les llibreries, floristeries, botigues de moble i il·luminació i perruqueries.

No es descarta incloure a altres sectors relacionats amb l'àmbit cultural i l'educatiu. Podrien entrar el desenvolupament d'activitats esportives impartides en campaments i en escoles, així com els centres d'ensenyament de repàs o ensenyaments específics i indústria audiovisual.

Així i tot, caldrà tindre en compte que totes les persones i empreses beneficiàries hauran de complir amb la condició d'haver tingut una caiguda superior al 30% de les seues operacions entre 2019 i 2020 i no haver presentat resultats negatius durant l'exercici 2019. Les ajudes seran de 3.000 per a aquelles persones físiques (persones que treballen per compte propi o professionals) que presenten les seues activitats econòmiques en l'IRPF en el règim d'estimació objectiva (mòduls) i entre 4.000 i 200.000 per a la resta d'autònoms o autònomes o entitats sempre que tinguen una caiguda superior al 30% en les seues operacions, dada que proporcionarà l'Agència Tributària a través de la informació de l'IVA.

Negociació amb empresaris

Ximo Puig, en una de les seues intervencions en la jornada d'ahir, va reivindicar el diàleg social com un "motor imprescindible per a la recuperació valenciana". A més, va agrair el suport de l'empresariat valencià per a aconseguir grans pactes amb l'objectiu de superar "la major pandèmia en un segle, la major crisi des de la Guerra, i la major polarització des de la Transició".

El passat 3 de maig va ser el dia en què el president de la Generalitat va tancar l'acord amb els principals empresaris del territori valencià. Entre ells, es trobava el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el secretari general de CCOO-PV, Juan Cruz, i el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez.

El cap del Consell va subratllar la importància entendre el "diàleg social" com una "fi en si mateix", que faça possible l'"aliança efectiva" amb empresariat i sindicats. "Les ajudes pretenen ser un parèntesi pel qual les empreses puguen transitar per a arribar a la viabilitat en el segon semestre de l'any", va concloure Puig.

Destacats