La Comunitat Valenciana està brillant amb llum pròpia en Fitur 2019 amb tot el potencial de propostes turístiques, gastronòmiques de mar i muntanya de tot el territori valencià. La Diputació de València ha presentat enguany l'estratègia completa de 4 anys de treballat on el turisme ha eixit enfortit amb noves accions.
El president, Toni Gaspar, ha destacat el "moment brillant que viu la gestió turística" a la província de València, gràcies a una "imprescindible col·laboració entre administracions i empreses que estan facilitant l'explotació del producte autòcton de cada comarca". D'aquesta forma, en 2019 aconseguiran la xifra d'11 actuacions per tota la província i en els quals treballaran de forma conjunta la Diputació, l'Agència Valenciana de Turisme, les mancomunitats i els municipis.
Per part seua, la vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó, ha posat en valor l'"aposta decidida" de la corporació durant aquesta legislatura per "professionalitzar" les activitats de promoció i creació de producte turístic. "Les línies de suport institucionals, les subvencions, així com les d'assistència en el territori i els programes, han marcat la política de gestió turística del Patronat de Turisme de la Diputació, sempre des de l'objectivitat, la innovació i la col·laboració interinstitucional", ha afegit Amigó.
En la seua intervenció, la diputada de Turisme ha explicat que al llarg d'aquest mandat "hem anat avançant pas a pas; primer llancem una nova marca per a mostrar els qui som, València Turisme; després, expliquem com som, 'food, living&sun', i l'any passat vam acudir amb les infinites raons del perquè València, 'Why V'". En aquesta ocasió, el Patronat centra la seua participació en Fitur en tres propostes: la part gastronòmica que representa 'Del Tros al Plat', la província com a plató cinematogràfic en 'Film València' i els nous models de comercialització de productes turístics, desenvolupats a partir de workshops per a connectar productes turístics i plataformes de comercialització.
Plans de Governança
L'estratègia d'activar el sector de la mà de les empreses, perquè aquestes puguen viure d'un "turisme objectiu" que embena experiències, es fonamenta en la col·laboració prèvia entre les institucions, que s'ha traduït aquesta legislatura en els plans de Governança i Competitivitat Turística posats en marxa per la Diputació, la Generalitat, les mancomunitats i els ajuntaments de la província.
Sota aquesta fórmula, s'han completat ja els plans de l'Alt Túria i la Vall d'Albaida, en els quals s'han invertit 900.000 euros per a oferir productes turístics exclusius basats en l'oferta global dels municipis que formen la mancomunitat o integren la comarca. L'objectiu és atraure el turisme no a una destinació o punt concret sinó a una ruta organitzada amb una major riquesa turística i disponibilitat de recursos.
A més d'aquests plans inicials, hi ha altres nou en marxa o que s'activaran aquest mateix any, fins a un total d'11 projectes turístics o plans de Governança que afecten pràcticament totes les comarques de la província. Des de La Safor fins a la Terra del Vi que representa la zona Utiel-Requena, passant per La Costera, el Camp de Túria, el Consorci de la Ribera, Sagunt, Bunyol, el Carraixet i la Canal de Navarrés.
Fruit d'aquest treball conjunt entre la Diputació, l'Agència Valenciana de Turisme i 11 mancomunitats, al costat de les empreses del sector turístic, més de 170 municipis de la província s'han beneficiat d'aquestes eines de projecció dels seus recursos turístics, amb assistència permanent per als tècnics locals i programes conjunts de turisme actiu, esportiu, gastronòmic i cultural que han sigut "capdavanters", segons afirmen els responsables provincials. El model de gestió turística de la Diputació ha contemplat també ofertes experiencials relacionades amb la bicicleta, la pilota i la música.
La Comunitat Valenciana, líder en rutes accessibles
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que la Comunitat Valenciana comptarà, per primera vegada, amb "una ruta aèria amb globus aerostàtic plenament adaptat a les necessitats de les persones amb diversitat funcional, que estarà operatiu a partir de finals de març a Bocairent i permetrà conéixer des de l'aire el parc natural de la Serra Mariola".
Així mateix, ha assenyalat que enguany s'oferirà també activitats de pesca adaptada a Vinaròs i el port de Torrevella albergarà el primer museu flotant d'Espanya situat en un submarí cedit per l'Armada Espanyola a l'Ajuntament, que serà també el primer adaptat a persones amb mobilitat reduïda .
World Paella Day
La ciutat de València, a través de la seua marca turística Turisme València, ha presentat la campanya promocional del segon dia mundial de la paella, el World Paella Day, que se celebra aquest 20 de setembre i en el qual "per un dia", se celebraran les paelles "siguen com siguen" perquè "és una mica més que una recepta, és una cultura, una forma de viure i de compartir un plat que ens uneix a tots".
Així ho ha expressat la primera tinent d'alcalde i regidora de Turisme de l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, durant la presentació d'aquest dia en el marc de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) de Madrid. En la presentació també ha participat el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig; el secretari autonòmic de Turisme Comunitat Valenciana, Francesc Colomer, i la Fallera Major de València 2019, Marina Civera.
Escala a Castelló
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat aquest dimecres en FITUR la segona edició d'Escala a Castelló, que duplica el seu pressupost respecte a la primera amb l'objectiu de "consolidar-la com la fira marinera més important d'Espanya", que tindrà lloc del 25 al 29 d'abril.Així s'ha pronunciat Marco en la plaça central del pavelló de la Comunitat Valenciana en Fitur, al costat del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el president de l'Autoritat Portuària, Francisco Toledo; i la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Patrícia Porta, amb els qui ha presentat, davant una nodrida presència de periodistes especialitzats i d'altres professionals del sector, les principals novetats de la II Edició d'Escala a Castelló.
El vaixell estrela serà el Santa María Manuela, un bacallaner portugués de 64 metres d'eslora que vindrà des de Lisboa expressament per a participar en l'esdeveniment.
Marco ha insistit que Escala a Castelló és l'esdeveniment turístic "més important" que s'ha dut a terme a la ciutat per a distingir-la sobre la resta, "amb un esdeveniment únic que ens ha donat una projecció nacional i internacional sense precedents". Per això, ha agraït la col·laboració de Turisme de la Generalitat Valenciana.