Comunitat Valenciana

Els grups turístics es reduiran a 25 persones a València

1 minut

La regidora Paula Llobet i la representant de l'Associació de Guies Oficials de Turisme de la Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de València ha presentat este dimarts el Decàleg de Bones Pràctiques en el qual destaca la reducció dels grups turístics acompanyats per guies oficials a 25 persones en tota la ciutat i a 20 persones a Ciutat Vella, una de les zones més visitades. Este text s'ha firmat amb l'Associació de Guies Oficials de Turisme de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de promoure el turisme responsable, sostenible i respectuós a la ciutat de València.

La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha presentat este acord, acompanyada de la vicepresidenta de l'Associació de Guies Oficials de Turisme de la Comunitat Valenciana, Vanessa Xirivella. Ambdues han destacat la importància d'este document per a garantir l'equilibri i l'harmonia entre les experiències dels visitants i les necessitats dels ciutadans. Segons ha explicat Paula Llobet "este decàleg sorgix de la col·laboració publicoprivada, del treball conjunt dels guies oficials i l'Ajuntament de València, perquè tots tenim el mateix objectiu: millorar la gestió del turisme en benefici dels visitants i els ciutadans".

El turisme a la ciutat s'ha incrementat en els últims anys i representa un dels sectors econòmics més importants de la ciutat. Per això "apostem per la consolidació d'un model turístic sostenible, garantint la rendibilitat dels negocis, millorant les dades d'ocupació, però sempre preservant el valor dels nostres recursos naturals i culturals i el nostre estil de vida mediterrani", ha afirmat Llobet.

A més de reduir el nombre de persones per grup, el decàleg també pretén que els guies puguen coordinar els seus itineraris per a evitar coincidir en els mateixos espais i que els visitants puguen gaudir al màxim dels seus recorreguts, sense ocasionar molèsties al normal funcionament dels espais ciutadà-turístics. En este sentit, també triaran els llocs més idonis per a fer les seues explicacions i parades, per a fer valdre el patrimoni local al mateix temps que es minimitzen les incomoditats als veïns. També optaran per rutes alternatives per a permetre que el trànsit de visitants siga fluid i utilitzaran sistemes d'àudio individualitzats per a evitar l'excés de soroll, respectant l'ordenança municipal quant a la prohibició de l'ús de megàfons i micròfons.

Projectes innovadors

Per part seua, l'Ajuntament els facilitarà el seu treball amb projectes innovadors com el desplegament de sensors per a arreplegar l'afluència de visitants en els punts turístics i oferint totes les dades que necessiten perquè puguen optimitzar les seues rutes.

La regidora de Turisme ha afegit que "este acord ens sembla una ferramenta molt útil perquè posa el focus en el compromís amb el desenvolupament equilibrat, la preservació del patrimoni i la qualitat de vida dels ciutadans". Per part seua, la vicepresidenta de l'Associació de Guies, Vanessa Xirivella, ha destacat que "nosaltres som els principals interessats en què el turisme a la ciutat de València siga un exemple de sostenibilitat i respecte i per això hem impulsat este decàleg i ens comprometem a complir amb ell".

Amb este acord, els guies també se sumen a fomentar el respecte cap al patrimoni cultural i natural pel qual s'aposta fermament des de l'Ajuntament. El decàleg posa el valor el paper clau que exercixen els guies en la divulgació d'estos valors. Durant la presentació han recordat el seu esforç diari per a protegir monuments històrics especialment visitats com, per exemple, La Llotja, que és monument Històric Artístic Nacional i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Pel que respecta a l'intrusisme, la regidora de Turisme ha ressaltat que des de l'Ajuntament de València es lluitarà contra ell, tal com demanen els guies oficials, per a evitar qualsevol pràctica que no complisca amb este decàleg i que puga perjudicar el model de turisme sostenible de la ciutat.