Comunitat Valenciana

Els Centres Dona 24H van atendre a quasi 2.400 dones, xiquetes i adolescents víctimes de violència masclista en 2018

1 minut

fotonoticia_20190216113927_1920

Els Centres Dona 24 Hores (CM24H) de la Comunitat Valenciana van atendre en 2018 a un total de 2.395 dones víctimes de la violència de gènere i masclista al llarg de 2018, de les quals 69 són xiquetes i adolescents menors d'edat. De mitjana, sis de cada deu van interposar una denúncia, fins a un total de

1.529. "És el moment d'actuar, situar-se al costat de la víctima i denunciar, de derrocar aqueixos murs", ha reivindicat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, perquè "encara són molt poques les denúncies que es presenten des de l'entorn de la víctima", i per això ha demanat la seua implicació i la de la societat en general.

Davant aquestes xifres, Oltra ha subratllat que "la violència de gènere no és una qüestió domèstica, no és una qüestió intrafamiliar, sinó que és alguna cosa que interpel·la a tota la societat".

En concret, de les 2.395 dones ateses, un total de 69 eren menors, de 14 a 18 anys, 32 d'elles per maltractament físic i psíquic, deu per maltractament psíquic, sis per agressió sexual, 20 per abús sexual i una per assetjament sexual.

Per procedència, un total de 1.022 corresponen al centre de València, 525 al de Castelló, 500 al d'Alacant, 218 al de Dénia (Alacant) i 130 al de Torrevella (Alacant), detalla la Generalitat en un comunicat.

De les víctimes que van ser ateses per primera vegada en els Centres Dona 24H, la problemàtica més freqüent va ser el maltractament físic i psíquic, amb un total de 1.538 casos de dones i 32 de xiquetes i adolescents.

La segona problemàtica més atesa van ser els maltractaments psíquics, amb 659 dones i deu xiquetes i adolescents en 2018. Per part seua, 129 dones i 27 xiquetes i adolescents van rebre assistència per casos de violència sexual.

La nova Llei valenciana d'Infància i Adolescència estableix que els xiquets i xiquetes víctimes de violència masclista domèstica "tenen dret a viure en una casa sense violència", per la qual cosa ja no hauran d'eixir de la seua llar i "seran els agressors, que són l'amenaça i el perill, els que hagen d'abandonar el domicili".

NOUS SERVEI AMBULATORI A L'INTERIOR

La Conselleria d'Igualtat preveu l'obertura enguany de dos nous centres Dóna 24 Hores en les localitats d'Elx (Alacant) i Vinaròs (Castelló), que s'uneixen al que ja s'ha obert aquesta legislatura a Torrevella i als espais a València i Dénia, remodelats i "dignificats" amb ampliació de l'horari d'atenció.

També es posarà en marxa un servei ambulatori per a l'atenció de víctimes de violència de gènere a l'interior de la Comunitat Valenciana, que tindrà en compte les particularitats de les zones rurals.

Estarà compost per uns equips itinerants que es coordinaran des de quatre bases fixes en les localitats d'Elda (Alacant), Yátova (València), Sogorb i Sant Mateu (Castelló) i tindran una estructura similar a la dels CM24H. La seua coordinació serà assumida per una lletrada, acompanyada d'una auxiliar administrativa.

La part de la intervenció estarà coberta per psicòlogues, treballadores socials, educadores socials i tècniques d'integració social. Això suposarà la contractació del voltant de 50 persones i una inversió d'uns quatre milions d'euros.

La previsió és que des de la seu d'Elda es puguen atendre les comarques alacantines d'Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l'Alcoià, El Comptat, la Costanera i la Vall d'Albaida. Des de Yátova es prestarà servei a la Canal de Navarrés, Cofrents, Plana d'Utiel, Racó d'Ademús i Els Serrans. El de Sogorb coordinarà les comarques de l'Alt Palància, l'Alt Millars i Alcalatén, i el de Sant Mateu les dels Ports i Baix i Alt Maestrat.

Aquestes unitats itinerants realitzaran intervenció biopsicosocial amb dones supervivents i assessorament per a una vida independent, amb l'objectiu d'ajudar-los en la sol·licitud de prestacions socials com la renda valenciana d'inclusió o en la cerca activa d'ocupació i habitatge. Per a això es coordinaran amb la Xarxa Valenciana d'Igualtat, que enguany arribarà a 101 municipis o mancomunitats de la Comunitat.

Els CM24H són un recurs públic i gratuït especialitzat en l'atenció a dones que pateixen maltractaments físics, psíquics, agressions sexuals, abusos sexuals i assetjament sexual en l'àmbit laboral. Són una resposta institucional que tracta d'atendre de forma integral i continuada aquesta problemàtica social.

Es tracta d'un servei d'urgència que ofereix una resposta immediata en qualsevol moment del dia o de la nit, per la qual cosa romanen oberts els 365 dies de l'any ininterrompudament, excepte els de Dénia i Torrevella (de huit del matí a deu de la nit).