El Turisme en la Comunitat Valenciana, una incògnita aquest estiu

Les últimes restriccions anunciades i la recomanació d’altres països de no viatjar a Espanya fan que el turisme estranger penge d’un fil

Guardar

una dona fa turisme en Benidorm
una dona fa turisme en Benidorm
L'augment dels contagis i de la incidència acumulada no sols en la Comunitat Valenciana sinó en la resta d'Espanya, ja està traient a la llum la primera de les seues conseqüències més visibles. El sector turístic valencià viu ara en una vertadera incògnita abans d'afrontar l'equador de la temporada estival. Les últimes restriccions anunciades dijous passat 8 de juliol pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i la recomanació d'altres països com França, el Regne Unit o Bèlgica de no viatjar a Espanya fan que el turisme estranger penge d'un fil en aquests moments.No és cap secret que gran part del turisme del qual depén la Comunitat Valenciana provinga de l'estranger. I més, concretament, de països com el Regne Unit o França. Justament el Govern Francés va recomanar el dijous als seus ciutadans que eviten anar-se de vacances a Espanya i Portugal davant l'empitjorament de la situació sanitària en aquests països per la ràpida propagació de la variant Delta del coronavirus. "És un consell de prudència, una recomanació, sobre la qual insistisc. Millor quedar-se a França o anar a altres països», va dir el secretari d'Estat per a Assumptes Europeus, Clément Beaune.Segons les últimes estadístiques, els diners que deixen tant belgues com francesos i britànics en la Comunitat supera els 4.900 milions d'euros a l'any. No obstant això, per a aquesta temporada, està en suspens davant la reducció de les visites.Amb l'objectiu de fer front a aquesta situació i reactivar el turisme en el territori valencià el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha explicat la idea que té al cap el Consell. "Des del meu departament, portem un temps assenyalant que més enllà que cal obrir l'angular i, sent el mercat britànic fonamental, a continuar cultivant i treballant. Som molt conscients, però és veritat que cal obrir l'angular", raonava Colomer.El secretari autonòmic de turisme pretén amb aquesta reflexió tractar d'aconseguir turisme estranger d'altres països, sense centrar-se exclusivament en els més habituals. Les expectatives del departament consisteixen a arribar a mercats com el d'Europa Occidental, mercats de l'Est (Polònia, Rússia…) i mercats de llarg radi (la Xina, USA…). "El nostre futur és cultivar la diversitat, tindre el radar de cerca de les oportunitats que ens afavorisquen sempre. I escapar de les grans dependències, en general", apuntava Colomer.

Turisme en situació de risc per coronavirus

Les dades de les últimes setmanes reflecteixen com la Comunitat Valenciana ha sigut l'autonomia en la qual hi ha hagut un major increment de casos . Si bé fa uns mesos la Comunitat es consolidava com la regió més segura no sols d'Espanya, sinó del continent europeu, des que s'alçara el toc de queda fa un mes (7 de juny) l'augment dels contagis ha sigut notori.Tal com avançava Puig fa uns dies, la variant Delta ja suposa el 50% dels últims casos registrats en la Comunitat Valenciana. Una variant del coronavirus que es caracteritza per ser més contagiosa i escapa més a la protecció de la vacuna amb la primera de les dues dosis.Aquest cep del coronavirus és un dels factors que han propiciat l'augment tan significatiu dels contagis en les últimes setmanes, que ha multiplicat la incidència acumulada per sis (en passar de tot just 40 casos per cada 100.000 habitants a 239). A això cal sumar-li la relaxació de les restriccions pel que respecta a la mobilitat i a l'eliminació de l'obligatorietat de portar la màscara en exteriors sempre que es mantinga la distància de seguretat.Segons l'actualització del passat dimarts de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, actualment hi ha quasi 11.000 casos actius en la Comunitat Valenciana en les últimes dues setmanes, la xifra més alta des del 23 de febrer, quan va començar a disminuir la tercera ona, la més elevada des que va començar la pandèmia.El secretari autonòmic de turisme, Francesc Colomer confia a mantindre's en color ambre per al govern britànic i afirma que "és el nostre deure tant individual com col·lectiu el de revertir la tendència per a no arribar al roig".Pel que respecta a les dades d'ocupació en aquest inici de les vacances d'estiu, Colomer ha explicat que la setmana passada havien detectat un creixement entorn de 25% en tota la Comunitat Valenciana. Per al que queda d'estiu, ha advocat per ser prudents, ja que "hui dia tinc la sensació que les coses no han empitjorat d'una manera significativa. Esperarem".
Destacats