El procés de vacunació continua fent passos i cobrint etapes després de l'esperat inici el passat 27 de desembre de 2020.
Des del Ministeri de Sanitat s'informava divendres passat que la campanya continuarà discorrent per una doble via fins que arriben noves vacunes. S'espera que en els pròxims mesos hi haja disponibles almenys tres noves vacunes a la Unió Europea, la primera d'elles, la de Johnson & Johnson, s'espera que arribe aquest mateix mes.
Així, les dosis de Pfizer i Moderna es continuaran destinant als majors, i la d'AstraZeneca, de moment, es continuarà aplicant a la població d'entre 45 i 55 anys i treballadors essencials per davall d'eixa edat.
Des del govern estatal es manté l'edat com a principal factor de risc i, sobre la base d'això, s'han afegit nous grups als acordats la setmana anterior, com és el de 56 a 59 anys. Per part seua, es deixa per a més endavant la definició de les persones amb patologies cròniques menors de 60 anys que seran immunitzades en primer lloc.
400.000 DOSIS SETMANALS
Des de la Generalitat Valenciana s'està preparant el pla de vacunació massiva, que es preveu que comence a l'abril, en el qual s'estableix un escenari d'implementació de 400.000 dosis setmanals, una xifra que s'ajustarà als subministraments definitius.
S'han establit 161 municipis on es realitzarà aquesta campanya. Concretament, per a desenvolupar aquesta immunització a gran escala es definiran tres modalitats de vacunació en funció del tipus de municipi: en les localitats menors de 10.000 habitants es realitzarà en zones annexes als centres de salut i espais municipals; a les ciutats fins a 50.000 habitants tindrà lloc en locals municipals; i en les grans ciutats (València, Castelló, Elx i Alacant) es vacunarà en hospitals de campanya, grans espais (Ciutat de les Arts i les Ciències, Ciutat de la Llum IFA i Palau de Congressos de Castelló) i centres sanitaris.
Si els subministraments definitius es compleixen, es vacunaria a 1,6 milions de valencians i valencianes en un mes.
DOSIS DE PFIZER I MODERNA
La vacuna de Pfizer es compon de dues dosis de 0,3 ml amb una separació de 21 dies entre ambdues mentre que la de Moderna és de dues dosis de 0,5 ml amb una separació de 28 dies. Ambdues es continuaran utilitzant per a immunitzar a les persones més vulnerables per raó d'edat elevada o factors de risc.
Compten amb prioritat els usuaris de residències i els seus treballadors; sanitaris i sociosanitaris de primera línia i treballadors que, fins i tot no sent de primera línia, tenen un nivell d'exposició alt; així com els majors entre els 80 i els 60 anys i els menors d'aquesta edat amb afeccions de risc alt.
En l'ordre de prioritat s'estableix, a continuació, els majors de 55 anys que treballen con personal serveis públics de gestió i resposta a la pandèmia; personal sanitari i sociosanitari; fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, oficines de farmàcia, protètics dentals; personal d'institucions penitenciàries; resta de personal sanitari i sociosanitari no vacunat amb anterioritat i col·lectius amb funció essencial per a la societat.
Finalment, el pla de vacunació estableix en el següent escaló de prioritat a les Forces i Cossos de Seguretat, Emergències i Forces Armades, docents i personal d'educació infantil i educació especial, docents i personal d'educació primària i secundària i persones de 56-59 anys.
VACUNA D'ASTRAZENECA
En el cas de la vacuna d'Astrazeneca, s'implementa amb dues dosis de 0,5 ml separades entre 10 i 12 setmanes. Aquestes dosis es reserven, per aquest ordre, per a menors de 55 anys de personal dels serveis de salut pública implicats en la gestió i resposta a la pandèmia; personal sanitari i sociosanitari; fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, personal d'oficines de farmàcia, protètics dentals, logopedes i personal de psicologia clínica; treballadors d'institucions penitenciàries; grans dependents; Forces i Cossos de Seguretat, Emergències i Forces Armades; docents i personal d'educació infantil i educació especial; i docents i personal d'educació primària i secundària.
POSITIUS PER COVID-19
Pel que respecta a aquells que ja han passat la Covid-19, i tenint en compte que la gran majoria de les persones infectades produeixen anticossos amb una taxa de reinfecció molt baixa en els primers sis mesos, s'estableixen quatre grups: els majors de 55 anys que ja han rebut una dosi es vacunaran amb pauta de dues; els majors de 55 anys amb diagnòstic d'infecció després de rebre la primera dosi rebran la segona quan estiguen completament recuperades; els menors de 55 anys seran vacunats amb una sola dosi sis mesos després del diagnòstic d'infecció; i els menors de 55 anys amb diagnòstic d'infecció per SARS-CoV-2 després de rebre la primera dosi completaran la pauta al cap de sis mesos.En el cas dels grans dependents no institucionalitzats, s'immunitzaran amb qualsevol de les tres vacunes en funció de l'edat de la persona i de la factibilitat.
En qualsevol cas, la pauta ha d'administrar-se amb el mateix preparat perquè, de moment, no hi ha disponibles dades d'intercanviabilitat entre vacunes, encara que hi ha estudis en marxa.