Comunitat Valenciana

El llegat de Montón continua: més hospitals públics

Puig vol aconseguir la gestió pública de l’Hospital de Dénia abans de les eleccions de 2019

1 minut

carmen_monton

El Govern valencià s'ha proposat tancar la legislatura amb la reversió a gestió pública directa de l'Hospital de Dénia, com ja ho va fer, el passat mes d'abril, amb l'Hospital d'Alzira, procés que va encapçalar l'exconsellera de Sanitat, Carmen Montón. D'aquesta manera, el President de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava, en el debat de Política General de la Comunitat Valenciana, que, abans de les eleccions de 2019, resoldrà el contracte amb Marina Salud (65% DKV i 35% Ribera Salud), l'empresa concessionària de l'Hospital de Dénia, la concessió del qual finalitzaria en 2023.

Una estratègia, que ja s'anunciava en el programa electoral de Montón, i que la Generalitat li vol donar continuïtat, doncs l'objectiu de Puig és acabar amb aquest tipus de concessions i, a curt termini, que la sanitat de la Marina Alta "siga cent per cent de gestió pública". No obstant això, la situació de Dénia difereix, en un punt essencial, amb la situació en la qual es trobava l'Hospital d'Alzira. I és que mentre a Ribera Salud se li expirava el termini de la concessió, i es tractava d'una finalització de contracte, el de Marina Salud no acaba fins a 2023, per la qual cosa tot apunta que el Govern valencià haurà de jugar bé les seues cartes perquè l'empresa retorne la gestió a l'administració.

Es desconeix en quin punt es troben les negociacions, això sí, Puig ha anunciat que la reversió es realitzarà "amb totes les garanties jurídiques, i amb diàleg i consens amb l'empresa concessionària". El que sí que s'ha assegurat és que la intenció del President és aconseguir el cent per cent de la gestió, i no adquirir solament la part de DKV per a tenir la majoria, i compartir l'accionariat amb Ribera Salud fins que finalitzara el contracte de concessió.

A més de l'Hospital de Dénia, encara queden tres concessions sanitàries: la de l'Hospital d'Elx i Torrevella, gestionats per Ribera Salud, i els contractes de la qual expiren en 2021 i 2025; i la de l'Hospital de Manises, gestionat per Bupa Sanitas, i amb un contracte que estarà vigent fins a 2024. No obstant això, Puig ha optat per gestionar, en primer lloc el de Dénia, ja que es tracta d'un dels centres que més denúncies ha rebut per part dels usuaris, a causa de la gestió.

Així i tot, no tots semblen recolzar aquesta decisió del Govern valencià de 'rescatar' l'Hospital de Dénia. El Partit Popular d'Alacant s'ha posicionat contra aquesta reversió. Sense anar més lluny, el diputat del PP, Antoni Joan Bertomeu, feia unes declaracions en les quals assenyalava que "l'arribada de Marina Salud va suposar un increment en la qualitat assistencial de la comarca", i ha afegit que defensarà el model concessional perquè "ha sigut una política sanitària molt reeixida, basada en una gestió eficaç dels recursos públics que, ara, està en perill per una política basada en postures demagògiques que no tenen en compte què és el millor per als ciutadans".