Comunitat Valenciana

El cap de Farmàcia de Gandia, nou coordinador del Centri de Farmacovigilància de la Comunitat

1 minut

Farmacovigilància

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha nomenat com a coordinador del Centre de Farmacovigilància de la Comunitat Valenciana al doctor José Luis Marco Garbayo, cap del servei de Farmàcia de l'hospital Francesc de Borja de Gandia.

Aquest organisme vetlla per la seguretat dels medicaments disponibles al mercat així com del seu correcte ús. Depén directament de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris de la Comunitat Valenciana i és un dels 17 centres autonòmics que componen la xarxa del Sistema Español de Farmacovigilància de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (SEVF).

El sistema que utilitza el SEFV per tenir coneixement dels problemes que puguen produir-se en relació amb els medicaments és mitjançant la coneguda com a "targeta groga", el document que ha d'emplenar-se per comunicar a Farmacovigilància una reacció adversa a un medicament o un problema derivat del seu ús.

La notificació d'aquest tipus de problemes és obligatòria per als professionals sanitaris i també pot ser realitzada per qualsevol ciutadà que tinga coneixement d'algun cas greu. Es pot realitzar a través de la web www.notificaram.es

El servei de Farmàcia de l'hospital de Gandia va implementar l'any 2005 un sistema de detecció sistemàtica, anàlisi i registre de tots els ingressos hospitalaris que es produeixen al centre per causes relacionades directament amb la medicació.

Aquest programa es manté des de llavors i a més compta amb l'avantatge que els nous sistemes informàtics de gestió de la informació clínica permeten una cerca proactiva dels casos.

Actualment es denomina 'Pla integral de gestió de riscos amb medicaments i de farmacovigilància proactiva' i ho sosté un equip interdisciplinari de farmacèutics especialistes, metges de diverses especialitats i enginyers informàtics.

El programa ha estat guardonat en dues ocasions amb sengles premis de l'Associació per a la Investigació Sanitària de la Safor (AISSA), així com becat amb fons de la Direcció general de Qualitat i actualment de la Fundació Pública FISABIO.

El doctor Marco afirma que la nova definició de RAM (Reacció Adversa a un Medicament) inclou tot aquell problema que envolta l'ús d'un medicament, incloent-hi els errors de qualsevol tipus que puguen haver-se comés en el seu ús.

"Aquesta nova definició de RAM és el que vincula la farmacovigilància amb el programa local de l'hospital de Gandia, l'esperit del qual ha estat sempre el de conéixer el que s'ha fet erròniament o de forma millorable per evitar la seua repetició", ha afegit el nou coordinador autonòmic.

Etiquetes: