La Comunitat Valenciana segueix amb la taxa d'incidència més baixa d'Espanya malgrat l'augment progressiu dels contagis en els últims dies. Per a mantenir aquestes xifres positives davant un previsible empitjorament de les dades pels dies festius de Setmana Santa i per l'increment de casos tant a Espanya com en la resta d'Europa després de l'avanç de la soca britànica, el govern del Botànic es planteja mantenir les restriccions actuals fins al pròxim 9 de maig.
Aquesta data serà quan finalitze l'estat d'alarma a Espanya, tal com va anunciar ahir el president Pedro Sánchez. "L'objectiu és que el 9 de maig siga el punt final", asseverava Sánchez en una compareixença en La Moncloa per a desgranar la campanya de vacunació a Espanya.
En aquest sentit, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, afirmava el dissabte en una visita a Gandia que és "molt complicat" predir quina serà la situació sanitària de la Comunitat Valenciana a l'estiu i advocava per "continuar amb la màxima prudència" perquè "la voluntat és arribar al 9 de maig en les millors condicions possibles".
DESESCALADA "AMB PRUDÈNCIA"
Per part seua, la vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va explicar ahir que la comissió interdepartamental del Consell decidirà aquest dijous com serà la desescalada guiats "com sempre per la prudència i la salvaguarda de la seguretat i de la vida" atenent les dades de contagi d'eixe mateix dia i l'evolució dels últims 7 i 14 dies, així com al ritme de vacunació.Oltra va alertar que, malgrat que és cert que la Comunitat Valenciana és la que menys incidència té en l'àmbit estatal, "la tendència a Europa i Espanya apunta al fet que estan augmentant els contagis". No obstant això, va recordar que paral·lelament aquesta setmana el procés de vacunació "agafa velocitat de creuer" per la quantitat de vials que han arribat, destacant que la Comunitat Valenciana és "la que més vacunes ha posat de les que han arribat i, si no es posen més, és perquè no arriben més".
AMPLIACIÓ DEL TANCAMENT DE L'HOSTALERIA
Per tant, i per a mantenir aquesta prudència que permeta un estiu d'una certa normalitat que impulse la reactivació econòmica, des del Consell s'està estudiant mantenir les restriccions actuals que podrien veure's, en tot cas, lleument relaxades en algun dels seus punts.Referent a això, la Coordinadora Empresarial de l'Oci i l'Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH) està reclamant l'ampliació de l'horari de tancament al toc de queda, una petició que arriba després de realitzar un estudi per a fer balanç de la Setmana Santa i conéixer els principals hàndicaps per al sector, que exigeix la revisió de les mesures que restringeixen l'activitat hostalera.
Segons la CEOH el confinament perimetral i la baixada en l'activitat turística han provocat una reculada del 72% en l'activitat econòmica de les pimes de l'hostaleria i l'oci respecte a l'última Setmana Santa precovid. Consideren que el principal problema és la limitació dels horaris a les 18.00 hores.
"DESCOMPRESSIÓ" EN LES RESIDÈNCIES
On sí que arribarà la desescalada és a les residències de la Comunitat Valenciana. Aquesta setmana està previst que s'aprove el nou protocol de "descompressió" en les residències perquè, com va avançar ahir Oltra, "una vegada que són més segures" en haver completat el procés de vacunació contra la Covid-19, es vol fer "més feliç" la vida en elles.La vicepresidenta va explicar que estan preparant la nova normativa de "descompressió" per a les residències després de "més d'un any de pandèmia de molt de sofriment, moltes restriccions i desconnexió amb els familiars" que ha generat "una soledat que té un impacte emocional i físic" que "ara s'alleugerirà".
Després de la rebaixa de la letalitat en les residències de majors per la bona situació epidemiològica que viu la Comunitat Valenciana, però, sobretot, pel procés de vacunació que pràcticament està completat en aquests centres, la nova resolució persegueix que la vida en les residències torne a semblar-se a la qual existia abans de la crisi sanitària, sobretot referent a les eixides de les persones.
En qualsevol cas, Oltra va aclarir que les mesures seguiran les recomanacions i les instruccions de les autoritats sanitàries que són "les que a cada moment estableixen quins elements diagnòstics o de garbellat són els necessaris per a controlar la pandèmia i per a saber quant temps dura la immunització" generada per les vacunes.