De Lamo advoca per conèixer les realitats de les persones trans a través de 'les seues mirades'

José de Lamo, participa en la VIII edició del Humans Fest, Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València

Guardar

trans
trans

El director general d'Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, participa en la VIII edició del Humans Fest, Festival Internacional de Cinema i Drets Humans, que se celebra a València del 10 al 19 de febrer.

Este dijous, la seua secció oficial va projectar en La Filmoteca dos documentals que ens acosten a dues realitats trans (transexuales, transgéneros o amb expressions de gènere no normatives) molt diferents. Just a Normal Person, sobre les vivències d'un jove trans suec, i Transit Havana, que ens acosta a la vida de tres dones trans a Cuba.

José de Lamo ha destacat la importància d'iniciatives com el Humans Fest per a conéixer les realitats de les persones trans perquè "encara que sempre han sigut visibles, quasi sempre ha sigut a través de les mirades dels altres".

Segons ha explicat el director general la projecció dels dos documentals en el festival amb "diferents mirades trans", són "essencials" per a "conéixer la realitat des dels seus punts de vista" i per a "arribar a reconéixer la seua identitat sense demanar res més que la seua determinació". En definitiva, per a aconseguir com a societat que les seues vides a poc a poc "s'assemblen més a la de qualsevol altra persona" que no pateix l'exclusió per la seua identitat de gènere.

De Lamo ha sostingut la necessitat d'iniciatives com esta, "perquè encara existeix poca informació en la societat". A més, ha advocat per la "'despatologizació' de les realitats trans", per a acabar amb "l'estigma que implica considerar-les malaltes", la qual cosa al seu judici suposa, "un atac contra el dret al lliure desenvolupament de la personalitat".

Llei valenciana

Sobre este tema, el director general d'Igualtat en la Diversitat ha recordat que esta 'despatologización' és un dels objectius que aborda el projecte de la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere a la Comunitat Valenciana, elaborada des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, consensuada amb entitats socials i partits polítics, i que en estos moments està en tràmit parlamentari en Les Corts.

La llei valenciana, ha explicat, "'despatologiza' la transsexualitat dins les seues competències" i suposa "un dels majors avanços legislatius en l'àmbit europeu i mundial en referència als drets de les persones trans" perquè implica que les realitats trans, "ja no seran considerades com a trastorn, sinó com una expressió més de la diversitat humana".

Amb ella, ha subratllat, "donem resposta a una reivindicació històrica del col·lectiu trans, un col·lectiu que al seu judici ha patit la "transfòbia, persecució i estigmatització, així com l'oblit i la indiferència del govern antic".

El marc normatiu entre altres aspectes regula qüestions tan necessàries per a la plena integració de les persones trans en la societat, com l'empara en les fases inicials del procés de declaració de la mateixa identitat sentida, la tutela en les situacions de minoria d'edat o l'atenció gerontològica especialment en les residències de la tercera edat, situacions a les quals ha de prestar-se especial atenció.

El text arreplega, entre altres qüestions, el dret al reconeixement de la identitat de gènere de les persones trans, lliurement manifestada, sense la necessitat de prova psicològica o metgessa. A més, planteja la possibilitat de concedir la documentació administrativa necessària adequada a la seua identitat dins de les competències autonòmiques, amb l'objectiu d'afavorir una millor integració i evitar situacions de sofriment per exposició pública o discriminació.

De la mateixa manera, reflecteix la necessitat que existisca una coordinació entre les àrees d'educació, sanitat i igualtat, per a assegurar una ràpida detecció i actuació davant situacions discriminatòries o que atempten contra la identitat de gènere expressada per les persones trans menors d'edat.

Arxivat a:

Destacats