Comunitat Valenciana

Ciudadanos frena la reforma electoral valenciana

La baixada de la barrera electoral del 5% al 3% dels vots estava en el programa electoral de la formació

1 minut

Manolo Mata y Ciudadanos

Ciutadans bloqueja la reforma de la Llei Electoral valenciana en la qual treballaven els grups parlamentaris. Fins ara, la formació d'Albert Rivera a la Comunitat havia defensat aquesta modificació en el seu programa electoral i fins fa poc havia mostrat la seua voluntat d'acord. Però ara, fa marxa enrere davant un canvi que permetria la rebaixa del 5% al 3% dels vots necessaris per a accedir al parlament autonòmic.

El partit carabassa demana ara un acord "de màxims" que incorpore altres exigències. Una d'elles és la circumscripció única, amb la qual pretenen que la reforma no es convertisca en "un pegat per a acontentar a uns pocs". El quid de la qüestió es troba, tanmateix, en què aquesta exigència depén d'una reforma de l'Estatut d'Autonomia, que és impossible d'abordar abans dels pròxims comicis de 2019.

Així doncs, la nova barrera electoral es preveu molt difícil. Necessita el suport de dos terços de la càmera (66 vots). I els partits del Botànic, que defensen la reforma, solament sumen 54 vots favorables. Tampoc arribarien amb el suport dels diputats No Adscrits, per la qual cosa la postura de Ciutadans és decisiva.

No obstant això, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera (Compromís), va anunciar que hi hauria 3% "pel civil o pel criminal". I és que va assegurar que, si no s'arribava a un acord entre els grups parlamentaris, demanaria que es derogue la norma electoral. I si es deroga, s'aplicaria la llei estatal (LOREG), en la qual la barrera electoral és del 3%.

La sorpresa en el Botànic

Davant l'anunci d'aquest fre per part de la portaveu de Ciutadans en les Corts, Mari Carmen Sánchez, els partits que formen l'Acord del Botànic han comparegut per a posar de manifest la seua sorpresa.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha mostrat la seua sorpresa perquè l'acord arreplegava uns "mínims" i algunes de les "peticions expresses" del grup parlamentari de Ciutadans. També Manolo Mata, portaveu socialista, ha assegurat que li "decebria molt" si al final la formació representada per Mari Carmen Sánchez "es tira arrere", ja que és una proposta que es troba en el seu programa electoral.

I en Podemos, Antonio Estañ ha posat de manifest les contradiccions en les quals incorre Ciutadans, ja que demanen avanços que depenen d'una reforma estatutària, i ha assenyalat que legislen "amb les enquestes en la mà".