Comunitat Valenciana

CESMCV-SAE també convoca aturs per a aconseguir "més mitjans" per a l'atenció primària

1 minut

atencion-medica

La central CESMCV-SAE ha convocat també de nou aturs de deu minuts en els centres sanitaris d'Atenció Primària dependent de la Conselleria de Sanitat per a reclamar "més mitjans materials i humans" en el primer nivell assistencial, la qual cosa redundarà en una "major qualitat assistencial" per a tots els valencians, segons han explicat fonts d'aquest sindicat en un comunicat.

Les concentracions, de deu minuts de durada, es realitzaran els pròxims 28 de març i 4 i 11 d'abril enfront de les portes dels centres de salut i durant les pauses del treball, a les 12 i a les 18 hores. La setmana passada la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) va convocar també aturs de deu minuts per a denunciar "la greu deterioració" de les condicions laborals dels professionals d'aquests centres i per a exigir "millores".

Sobre aquest tema, el secretari general del CESM-CV, Andrés Cánovas, ha explicat que es tracta de mostrar davant la Conselleria de Sanitat, i la ciutadania en general, que és "necessari dotar de més mitjans materials i humans a l'Atenció Primària perquè puga ser més resolutiva i eficaç i continuar augmentant la qualitat que ofereix en aquests moments".

En aquest sentit, recorda que CESMCV-SAE va aprovar fa uns mesos un decàleg d'exigències per a la dignificació de l'Atenció Primària en la Comunitat Valenciana, que obeeixen a la necessitat d'"adoptar solucions serioses i realistes en defensa de la sanitat pública i del professional" davant el que el sindicat considera "la progressiva deterioració i abandó d'Atenció Primària al qual s'ha arribat en els últims anys en la nostra Comunitat".

Segons Cánovas, aquesta situació ha sigut provocada "per la contínua retallada de recursos que ha patit especialment aquest nivell assistencial".

Entre les mesures contemplades, destaquen la necessitat d'un pressupost finalista corresponent al 25 per cent del total consignat a Sanitat, contingents de 1.300 pacients per als metges de família i 900 per a pediatres, i temps adequats per a l'atenció a pacients. Així mateix, s'aposta per la creació d'una Direcció General d'Atenció Primària per a millorar la coordinació d'aquest nivell, de la qual dependrien directament les Direccions d'Atenció Primària.

GARANTIR L'ATENCIÓ URGENT

També s'exigeix que es garantisca que l'atenció urgent o no demorable no interferisca en l'activitat programada i, per a això, "s'hauran d'habilitar dispositius d'urgències extrahospitalàries les 24 hores o integració dels facultatius d'Atenció Continuada en els EAP perquè assumisquen la demanda no programada".

Des de la central s'insisteix en la importància que "Emergències mai interromprà l'activitat programada del metge o pediatre d'Atenció Primària".

Per a millorar l'organització, incideix en la necessitat d'una "reducció real de la burocràcia en consulta" i per a això es proposen diverses accions, com establir la figura de l'auxiliar de suport en consulta, adequar el programa informàtic per a extraure en la mesura del possible tota l'activitat burocràtica de la consulta i eliminar algorismes i circuits redundants.

"Aquestes mobilitzacions no han sigut les primeres i, si no hi ha avanços reals i tangibles, puc assegurar que no seran les últimes", conclou Cánovas.