Després de més de cinc anys de guerra a Síria, milions de persones s'han vist obligats a abandonar els seus llars a la cerca de seguretat en altres països. Segons les dades d'Eurostat 2015 i Nacions Unides, al voltant de 22 milions de sirians han sigut acollits en països com Turquia, Líban, Jordània, i des del passat estiu, també en països europeus. No obstant això, més de 3.500 persones han desaparegut en l'intent.
"Amb totes estes dades, no és res estrany que des de diferents organitzacions s'estiga reclamant una actuació ràpida dels governs enfront d'esta gran tragèdia humana. València Extra ha tingut l'oportunitat de parlar amb CEAR, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, per a entendre millor tant el treball que desenvolupen en defensa dels drets de les persones refugiades, com els principals problemes amb què es troben.
En este sentit, organitzacions com ACCEM, Creu Roja i CEAR han firmat un acord de col·laboració amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a facilitar l'acollida i integració dels refugiats a Espanya, ja que assenyalen que els campaments de refugiats no són la solució al no comptar amb els estàndards mínims de seguretat, alimentació i higiene, que exigeix la Direcció d'Acollida de la Unió Europea.
Espanya ja s'ha sumat a esta lluita i ja són al voltant de 200 refugiats els que han sigut reubicats per a començar una nova vida al nostre país. A més, s'espera que abans de que finalitze l'estiu, altres 203 sirians siguen acollits. Per la seua banda, el Govern es va comprometre a acollir a 16.000 refugiats abans de que finalitzara 2017.
"Així mateix, València també s'ha sumat a esta lluita, i des de la passat tardor, s'ha declarat Ciutat Refugi per a recolzar les persones que intenten accedir als països de la Unió Europea.
Però no n'hi ha prou amb la reubicació, sinó que també és de vital importància treballar en la integració. Per això des de CEAR ens comenten l'atenció integral que duen a terme amb estes persones que arriben a Espanya. "Les recolzem en diversos àmbits: acollida, atenció psicològica, assistència social, assistència i assessorament jurídic i elaboració d'itineraris d'inserció socio-laboral".
No obstant això, el major problema amb què es troben estes organitzacions, que lluiten per a garantir els drets dels refugiats, és l'acord firmat entre la Unió Europea i Turquia el passat 18 de març. Un acord que permet la devolució de refugiats a Turquia, un país desbordat que no garanteix la protecció que mereixen, i que a més, els considera immigrants forçats, però jurídicament il·legals.
D'esta manera CEAR denúncia que aquest acord "vulnera els tractats internacionals sobre asil i el principi de no devolució i el de no discriminació per país d'origen de la Convenció de Ginebra. Les expulsions col·lectives estan prohibides en el Protocol de Conveni Europeu de Drets Humans".
El que està clar que solucionar aquest drama humanitari no ha de ser només tasca de governs i organitzacions, sinó que és necessari conscienciar a la societat perquè, entre tots, es troben solucions favorables, que eviten que centenars de persones muiren per intentar aconseguir un futur lluny de la guerra.