A menjar sa: una campanya per a portar el producte valencià i de proximitat a 135.000 alumnes

El projecte, que comença més tard per les cites electorals, conscienciarà als més xicotets sobre l'alimentació sana i responsable

Guardar

A menjar sa-3
A menjar sa-3

"Si conscienciem des de baix, als més xicotets, quan siguen consumidors potencials tindran més clar quins són els productes de gran valor". Així ha presentat i quasi resumit Carles Peris, el secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, la campanya "A menjar sa!", que porta l'alimentació "de qualitat i de proximitat" als centres escolars de la Comunitat.

Es tracta d'una campanya que, al costat de l'Institut Valencià d'Investigació i Formació Agroambiental (IVIFA), reuneix per a Peris "tot allò que és el futur" del seu sector, en conjuminar salut, proximitat i responsabilitat. Joan Ramón Peris, el president d'IVIFA, ha sigut el primer a explicar alguns detalls de la campanya. Des d'una entitat que treballa, en les seues paraules, "a l'ombra de la Unió" per a abordar coses que aquesta no pot en el seu dia a dia, assegura estar molt content que un projecte que han treballat es porte a les escoles valencianes.

És Belén Alvero, la coordinadora del projecte, la que ha desgranat les claus d'una campanya que "arribarà -bo, arriba- a 614 centres, per a arribar a un total de 135.000 alumnes", amb productes "propis". Al costat d'ella se senta David, integrant el grup de música valencià Diluvi, que han compost una cançó per a la campanya.

Alvero ha destacat que li projecte té "tres potes": la primera és "la distribució de fruites i hortalisses" i "de llet i productes lactis", la part "gran" de l'activitat. La segona és la "publicitat, seguiment i avaluació" i, finalment, "les mesures d'acompanyament". Aquestes últimes mesures d'acompanyament, enguany, consisteixen en activitats que desenvolupen en aqueixos 614 centres; un repartiment de llet i iogurt "naturals i de producció pròpia". "En el cas de la llet, prové de la Vaqueria del Camp d'Elx i el iogurt d'Almassora, i la fruita ve de tot el nostre territori, amb indicació d'origen, protegida o fins i tot d'agricultura ecològica", ha detallat.

Dins de les activitats programes, a més d'aquests repartiments, estan les activitats i tallers dedicats als alumnes: des de visites a parcs naturals a centres de producció, com a arrosseres a Sueca. Tot acompanyat de jocs recortables i una tassa "feta amb fibra de blat" per a fomentar també fora del centre l'alimentació sana.

Segons ha detallat Alvero, el motiu de començar a final de curs la campanya, però d'altra banda assenyala que és "intens i ple d'activitats", és per la casualitat de la dissolució de les corts: fins al lliurament de les subvencions no poden dur a terme la campanya. "Ens hem d'adaptar als temps burocràtics", afig el president de la Unió.

"Salvaguarda"

Després de la campanya del curs passat, 2017-2018, nous centres van voler sumar-se. Per això, davant el bon inici de la campanya d'enguany, espera que de cara al següent "se sumen encara més" però, això sí, esperen poder començar abans: "Al febrer o març, esperem".

Peris ha assenyalat que "al nou Conseller o Consellera caldrà demanar-li que pensen més en el camp valencià" perquè, assegura, aquest tipus de projectes "són molt positius" per a aquest i per als qui el reben, en aquest cas els xiquets.

També hi ha hagut temps per a repassar el problema del cítric valencià. Des de la Unió han valorat positivament "el canvi de posició" de Luis Planas, Ministre d'Agricultura, que va assenyalar la seua disposició a demanar la "clàusula de salvaguarda". Assenyalen que ara, el següent pas, és que "la Comissió" també adopte aquesta mesura. Peris ha recordat que treballen tot "amb dades i propostes molt concretes" perquè l'Administració no haja de fer estudis, "sinó actuar".

Destacats