Comunitat Valenciana

3.360 quilòmetres de rutes ciclistes que connectaran 274 municipis de la Comunitat Valenciana

Es crearan 2.300 quilòmetres nous d’itineraris ciclistes que se sumaran als ja existents per a crear una àmplia xarxa de rutes ciclopeatonals

1 minut

Vista de la Via Verda Ojos Negros. Imatge de Francesc Guillem

La Comunitat Valenciana gaudirà de més de 2.300 quilòmetres nous de rutes ciclopeatonals que pretenen no solament fomentar la mobilitat sostenible, sinó vertebrar tot el territori amb una àmplia xarxa de rutes ciclistes. Així ho ha anunciat la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori en funcions, María José Salvador, que ha presentat, per primera vegada, el programa Xarxa d'Itineraris No Motoritzats, que contempla la creació d'eixa xarxa de rutes ciclistes i per als vianants que recorreran la Comunitat Valenciana.

Sens dubte, un projecte ambiciós que, una vegada finalitzat, aconseguirà que "el 92% de la població de tota la Comunitat Valenciana tinga connexió amb aquests itineraris ciclistes". "Estem establint les bases de la mobilitat sostenible del futur", ha afegit. I és que aquests 2.300 quilòmetres de ruta nous s'afegiran als ja existents, arribant als 3.360 quilòmetres o, cosa que és el mateix, 289 rutes ciclopeatonals que connectaran 274 municipis.

Es preveu que, aproximadament, 4,6 milions d'habitants tindran servei aquesta nova infraestructura de mobilitat que, a més, requereix una inversió de 140 milions d'euros perquè es convertisca en una realitat.

Aquesta Xarxa d'Itineraris No Motoritzats s'emmarca dins dels objectius de la millora de mobilitat del Programa Estratègic Uneix 2018-2030. Per aquest motiu, hi ha molts trams que es contemplen dins de la xarxa que ja estan en procés, com la connexió entre la via verda Xurra i Ojos Negros que es troba en fase de projecte. Però és que, com apunta la consellera en funcions María José Salvador, "des de 2015 hem mobilitzat més de 71 milions d'euros per a impulsar 200 nous quilòmetres de carril bici. S'ha avançat molt en la vertebració del territori".

En un primer moment, la Generalitat Valenciana ha desenvolupat un inventari digital de totes les vies existents, amb l'objectiu de localitzar les deficiències o manques que puguen tindre. Gràcies a ell, s'ha elaborat un catàleg amb informació que, en un futur, podrà ser accessible per a l'usuari i en el qual trobarà informació d'interés de cada itinerari.

Una vegada conclòs el projecte, la Comunitat Valenciana no solament comptarà amb una xarxa d'itineraris ciclistes que milloren el desplaçament diari entre les poblacions, sinó també amb rutes recreatives de mitjana i llarga distància per als amants de l'esport o de la naturalesa.

Amb aquesta xarxa, la Generalitat unirà els trams ja existents, però que estaven inconnexos, i facilitarà l'accés directe entre les poblacions o, fins i tot, els accessos directes amb transport públic per a facilitar el desplaçament pel territori. La Comunitat Valenciana vol ser un exemple en matèria de mobilitat sostenible, i des de la conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ja han establit les bases per a arrancar un dels projectes més destacats.