Comunitat Valenciana

11 brots d'intoxicació alimentària des de principi d'any en la Comunitat Valenciana

En els últims anys no s’havia produït cap brot greu, i és molt excepcional que causen víctimes mortals

1 minut

setas intoxicación

Amb la mort d'una dona de 46 anys després de menjar en un restaurant de luxe a València, les alarmes sobre les intoxicacions alimentàries s'han disparat. Encara no s'ha confirmat si la presumpta intoxicació es va produir en el restaurant o ja en el domicili de la víctima, atés que la resta d'afectats que van menjar en el mateix restaurant van tindre símptomes molt lleus i estan evolucionant favorablement. La investigació dels factors causants i les persones implicades continua.

Una intoxicació alimentària, segons el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), es produeix per l'entrada en l'organisme d'una substància tòxica i hi ha molts factors que entren en joc en determinar el grau de toxicitat i com l'afectarà cada persona. La via d'entrada, el temps d'exposició, la concentració del tòxic, i fins i tot circumstàncies com l'estat nutricional de la persona afectada o la seua edat. Per tant, no afecta d'igual manera a totes les persones, i diferents causes podrien haver causat el tràgic incident del dissabte 16 de febrer.

Dilluns passat 18, inspectors de seguretat alimentària van tractar d'estudiar les condicions de l'establiment per a esclarir la causa dels fets, però no van detectar cap deficiència que poguera portar a la mort de la dona. I és que el succeït el passat cap de setmana va ser una situació excepcional, ja que cada any hi ha centenars de persones afectades per brots toxiinfecciosos, però en els últims anys no s'ha registrat cap mort per ells.

Cada any es registren centenars d'intoxicacions alimentàries, generalment només amb símptomes lleus

En 2018 es van comptabilitzar un total de 46 brots infecciosos en en Comunitat Valenciana, sense cap defunció, mentre que des de principi d'any, ja sumen 11, però cap tan greu com el del dissabte passat en el restaurant Riff.

Per a evitar que es produïsca qualsevol incident per la manipulació i ingesta d'aliments, tots els establiments de restauració compten amb un sistema d'Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control, però en cas d'intoxicació es posen en marxa els sistemes d'alerta. Davant aquests casos d'intoxicacions, el protocol obliga els hospitals a avisar al servei d'Epidemiologia de la conselleria, que posa en marxa el dispositiu especial per a començar a investigar les causes del brot. Els afectats són atesos per inspectors sanitaris, i se'ls qüestiona sobre el que han menjat, possibles al·lèrgies, etc. amb la finalitat de recopilar les dades necessàries i aïllar el causant. Principalment, el culpable d'aquests casos és la salmonel·la, però la seua majoria són lleus i no es registren com a brots.

hi ha de què preocupar-se?

Des de CODiNuCova proposen algunes pràctiques preventives per a evitar incidents després de la ingestió d'aliments, a pesar que els casos extrems són molt excepcionals, i la majoria d'intoxicacions només produeixen símptomes lleus. Generalment, es recomana no consumir aliments dels quals es desconega la seua procedència, així com assegurar-se que no hagen trencat les cadenes de fred i de calor necessàries. Mantenir els espais i les zones de treball de manipulació del menjar netes, desinfectades i ordenades per a evitar qualsevol classe de contaminació i mantenir els aliments emmagatzemats separats de productes químics. Finalment, també és recomanable protegir correctament els plats preparats per a ser emmagatzemats fins al moment del seu consum.

Després de la investigació i l'alarma social que s'ha produït per la víctima mortal, cal recalcar l'excepcionalitat de l'ocorregut, que ha sigut un fet aïllat i del qual no es poden traure conclusions precipitades fins que finalitzen les anàlisis.

De manera preventiva en aquests casos, el local es tanca al més prompte possible per a dur a terme la investigació i, si tot està bé, es torna a obrir. En aquest cas, el restaurant Riff encapçalat pel xef Bernd H. Knöller, ha prestat des del primer moment la seua col·laboració a la Conselleria de Sanitat, i continua tancat fins que s'aclarisquen els fets.