25n
25N
25N

La Comunitat seleccionada per la Unió Europea com a banc de proves per a noves fórmules de finançament de projectes socials i d'emprenedoria

La Comunitat seleccionada per la Unió Europea com a banc de proves per a noves fórmules de finançament de projectes socials i d'emprenedoria
07/12/2017 -

La Unió Europea ha triat a la Comunitat Valenciana, al costat d’altres tres regions (Llombardia, Piemont i Andalusia) com a banc de proves per a l’engegada de nous instruments financers per part d’entitats públiques dirigits a impulsar iniciatives innovadores en l’àmbit de l’economia social.

Ha sigut precisament la fortalesa de l’economia social a la Comunitat Valenciana i, especialment, la capacitat financera operativa que generarà l’engegada del Banc Públic de la Generalitat, els factors que han afavorit que la nostra autonomia fóra triada per a participar en aquest projecte, que analitza les possibilitats que ofereix l’engegada de nous instruments financers.

Pel que fa a aquests instruments, la iniciativa explora alternatives que van més enllà de la tradicional intermediació de bancs i s’ha centrat en aquelles que enforteixen una relació directa entre inversors locals i empreses, tals com els microcrèdits o la inversió directa dels ciutadans en el finançament de projectes que repercutisquen en el seu entorn a canvi d’una participació en els mateixos (borsa social). També s’analitzaran vies com els préstecs entre particulars, el ‘crowdfunding’ (finançament col·lectiu), ‘business angels’ o el pagament per resultats. Aquest últim consisteix a modular un major respatler a una iniciativa per part de l’Administració i d’inversors privats en funció del compliment dels objectius socials que es van marcar.

La iniciativa explora noves possibilitats d’ús dels fons europeus per a oferir accés al crèdit a empreses d’economia social, un dels objectius prioritaris de l’Estratègia Europea 2014-2020. “Des del Consell tenim com a prioritat el suport al teixit productiu de la Comunitat Valenciana, en el qual l’economia social té una forta representació”, ha destacat la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira.

Segons Mira, “l’economia social, que inclou a cooperatives, empreses de treball associat, societats laborals, organitzacions no lucratives, associacions caritatives, mútues i projectes de micro emprenedoria associativa, constitueix un element decisiu per a avançar en la transformació del nostre model econòmic”.

“Aquest tipus d’empreses realitza una aportació fonamental al nostre PIB, ja que contribueixen tant a la creació d’ocupació com a la generació de riquesa, a més d’exercir una labor social fonamental, però és necessari posar a la seua disposició instruments de crèdits suficients, ja que, en cas contrari, molts projectes poden quedar sense materialitzar-se”, ha assenyalat la secretària autonòmica.

Illueca: “Es prioritzen els sectors amb més dificultats, com els aturats”

Així mateix, el director de l’Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, ha explicat que “el projecte se centra en aquells sectors que tenen més dificultats per a aconseguir finançament com són aquells relacionats amb la desocupació, joves, exclusió social, envelliment, salut, benestar, recursos naturals o agricultura, entre altres”.

“L’IVF ha incorporat una mirada social a la seua activitat que li permetrà bancaritzar sectors que emmalalteixen d’infradotació de serveis financers fonamentals, tals com l’atenció a discapacitats, la cultura o la formació i açò encaixa a la perfecció en l’estratègia que segueix la Unió Europea”, ha explicat Illueca.

Iranzo: “Estem recuperant el crèdit perdut”

Per la seua banda, el director general de Finançament i Fons Europeus, Andreu Iranzo, ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana està recuperant davant les autoritats europees el crèdit perdut per l’anterior Executiu. Gràcies al treball i esforç que ve desenvolupant el Consell es torna a comptar amb la Comunitat Valenciana per a participar en projectes europeus que milloraran decididament la vida de les persones”, ha assenyalat Iranzo.

Iranzo ha recordat que “aquesta iniciativa facilitarà noves formes de finançament, i contribuirà a materialitzar noves oportunitats de negoci, i per tant d’ocupació i de creixement per als valencians”.

La iniciativa ha sigut gestionada pel director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo, i coordinada per la secretària autonòmica de Model Econòmic i de Finançament, María José Mira. Des d’aquest departament s’ha treballat braç a braç amb l’IVF, que s’ha encarregat de fer les anàlisis per a l’aplicació de noves iniciatives financeres. El director adjunt d’Avaluació de Projectes de l’IVF, Juan Ángel Poyatos, ha representat a la Generalitat en les reunions de coordinació amb les autoritats europees que s’han dut a terme en el marc de la iniciativa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 2 =

bombers
CCCC
bombers