25n
Orgull
Orgull

La Comunitat Valenciana és la primera a Espanya a regular la contractació del personal investigador de fundacions i instituts

La Comunitat Valenciana és la primera a Espanya a regular la contractació del personal investigador de fundacions i instituts
01/09/2021 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha tret a exposició pública l’Estatut del Personal Investigador Laboral i del Personal de Suport al servei de les Fundacions Biosanitàries i Instituts d’Investigació Sanitària de la Comunitat Valenciana. Es tracta del primer projecte de decret d’aquestes característiques tramitat en tota Espanya.

Sanitat ha habilitat un apartat en la seua pàgina web en el qual es pot consultar el projecte i presentar aportacions.

La norma valenciana naix amb l’objectiu de garantir l’estabilitat laboral i la seguretat jurídica no sols del personal investigador sinó també dels i les professionals tècniques així com de gestió.

A més, l’estatut de la Comunitat Valenciana serà aplicable no sols per als instituts sinó també per a les fundacions d’investigació dependents del Sector Públic.

La iniciativa s’alinea amb les directrius d’abast nacional contemplades en la Llei de la Ciència i s’incardina en la ferma aposta de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per la investigació biomèdica.

“La investigació és un sector essencial i, per a potenciar-lo, necessitem una estratègia a llarg termini que valore la investigació com el mitjà per a fer el salt qualitatiu imprescindible que adapte la Sanitat al futur”, reivindica la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

La investigació biomèdica s’articula en la Comunitat Valenciana en tres instituts d’investigació sanitària d’excel·lència i altres tantes fundacions.

Els primers es conformen com a xarxes d’investigació nucleades entorn de tres hospitals docents i investigadors els professionals dels quals investiguen en col·laboració amb universitats, altres organismes públics d’investigació i altres centres públics i privats d’investigació.

Els tres instituts d’investigació valencians, que aconsegueixen aqueix estatus després de superar avaluacions periòdiques de l’Institut de Salut Carles III, dependent del Ministeri de Sanitat, són la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (Incliva), l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial).

La Comunitat Valenciana també compta amb tres fundacions d’investigació biomèdica: la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Fundació de la Comunitat Valenciana de l’Hospital General per a la Investigació Biomèdica, Docència i Desenvolupament de les Ciències de la Salut (FHGUV) i la Fundació de la Comunitat Valenciana de l’Hospital Provincial de Castelló (FHPrCs).

Per a tots aquests centres, siguen instituts o fundacions, l’esborrany de decret defineix una carrera investigadora articulada en etapes successives, amb un increment de responsabilitat entre fases, que condueixen a l’estabilitat laboral.

Evitar la precarietat

D’aquesta manera, es tracta d’evitar la precarietat i la inseguretat jurídica del personal investigador i també del personal tècnic i de suport a la investigació.

La nova norma, a més, promou la igualtat d’oportunitats i aferma l’excel·lència i competitivitat del sistema investigador en salut en la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de contribuir a la millora de l’atenció sanitària de la població i el seu estat de salut, així com a la creació de riquesa.

El procés per a la consecució de l’Estatut del Personal Investigador s’ha mantingut malgrat la pandèmia, i per això, ara s’obri la fase d’exposició pública, la qual cosa permetrà que tots els col·lectius interessats puguen realitzar quantes aportacions consideren pertinents.

El termini per a enriquir la proposta de norma són 15 dies des de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − nou =