25n
Orgull
Orgull

La Comunitat Valenciana i les Illes Balears sumen forces en una "aliança en favor de la perifèria"

Hui se celebra la segona i última jornada de la cimera valencianobalear

La Comunitat Valenciana i les Illes Balears sumen forces en una "aliança en favor de la perifèria"

La cimera valencianobalear celebra hui la segona i última jornada de treball en una trobada que està servint per a consolidar les relacions entre les dues regions i projectar una “aliança en favor de la perifèria”. Un encontre no sols de governs autonòmics sinó també de la societat civil, en la qual estan participant representants de sectors econòmics, d’organitzacions empresarials i sindicals, universitats, i mitjans de comunicació, i que permetrà estrényer “vincles i interessos de futur” d’àmbit polític, social, cultural i econòmic, que uneixen a les dues comunitats autònomes.

Des de la Generalitat Valenciana s’afronta aquesta històrica trobada com el començament d’una nova etapa en les relacions entre les Illes Balears i la Comunitat Valenciana, que ha de ser “afermada i consolidada” i, al mateix temps, “constitueix un pas avant en la manera d’entendre una Espanya diferent, basada en la diversitat i en la suma d’identitats”, segons destaca el president Ximo Puig, que es mostra convençut que aquesta trobada contribuirà a donar una “visió integradora i cohesionada d’una Espanya possible, real, diferent i, en definitiva, millor”.

QUE LA PERIFÈRIA “SIGA CENTRE”

Durant aquests dos dies s’estan abordant qüestions relacionades amb el model d’Estat, la defensa de la perifèria perquè “siga centre” del país i l’aprofundiment en la cogovernança, el finançament autonòmic, la transició ecològica, les polítiques socials i laborals i la vertebració territorial, entre altres, com els projectes de caràcter europeu en els quals s’ha estat treballant conjuntament en els últims mesos, així com al model de finançament autonòmic i al model d’Estat.

Sobre el finançament, es treballa sobre com impulsar la reforma del model, fonamental per a garantir la suficiència financera de les comunitats autònomes, i perquè la reforma tinga en compte la realitat poblacional de cada autonomia. De la mateixa manera, Puig mostrava ahir la seua preocupació sobre com aconseguir convergir amb la mitjana espanyola en renda per càpita, ja que segons afirmava “tant la Comunitat Valenciana com Balears estem en una posició de divergència respecte de la mitjana espanyola”.

Finalment, es vol aprofitar la cimera per a debatre sobre “un model d’Estat en el qual hi haja possibilitats de conviure en harmonia, cohesió i amb justícia social”, segons el cap del Consell.

NOU TAULES DE DEBAT

Els objectius de la trobada són establir una aliança estratègica comuna, social, econòmica i institucional entorn d’oportunitats relacionades amb la innovació, la digitalització, la transició energètica i la resiliència davant el canvi climàtic. Per a això, s’han programat nou taules de debat en les quals participen tant representants de les dues administracions autonòmiques com de l’àmbit empresarial, d’organitzacions sindicals i empresarials, de les universitats, de l’àmbit cultural i dels mitjans de comunicació.

En les taules de treball s’estan abordant propostes que permeten la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, així com iniciatives per a impulsar la sostenibilitat, la protecció del territori i la regeneració del Mediterrani, la reactivació immediata de la mobilitat i el turisme o el foment de models econòmics més diversificats i innovadors, entre altres.

La primera de les taules es va centrar ahir en el diàleg social amb agents socials i econòmics dels dos territoris, mentre que la segona va abordar la transició ecològica i l’aposta per un model productiu més sostenible. En la tercera taula de treball es van tractar les polítiques socials i laborals, analitzant com la gestió econòmica de la crisi ha contemplat la protecció dels més vulnerables, així com d’empreses i treballadors.

La quarta taula de la primera jornada va debatre la millora de les infraestructures i la vertebració territorial entre la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, mentre que la cinquena taula de debat va abordar l’oportunitat que brinden els fons Next Generation UE per a desenvolupar iniciatives com la presentada per tots dos governs, l’objectiu dels quals consisteix a impulsar l’economia blava al Mediterrani. La primera jornada va concloure amb una taula que va analitzar com enfortir els vincles històrics i culturals en benefici de tots dos territoris en els àmbits de la llengua i la cultura, i de la promoció de la creació literària i la indústria editorial.

Per a hui s’ha previst, a les 9.30 hores, un debat sobre la importància d’oferir una visió descentralitzada de la realitat informativa dels territoris perifèrics per part dels mitjans de comunicació. Posteriorment, a les 10.30 hores, l’última taula de debat se centrarà en la defensa de la perifèria i d’una major cogovernança, tractant també qüestions relacionades amb l’aprofundiment en una major descentralització de l’Estat, la millora del finançament autonòmic de les comunitats “perjudicades pel sistema actual”, la revisió del model radial d’infraestructures i la potenciació del corredor mediterrani.

La cimera finalitzarà amb la posada en comú de les conclusions, a càrrec de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en un acte que tindrà lloc a les 13 hores a la Llotja de Palma.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × dos =