25n
25N
25N

La Comunitat disposa de 965 llits de crítics, 18.998 d'aguts i pot arribar a les 9.200 PCR diàries

La Comunitat disposa de 965 llits de crítics, 18.998 d'aguts i pot arribar a les 9.200 PCR diàries
07/05/2020 -

La Comunitat Valenciana té capacitat per a albergar 965 llits de crítics i 18.998 d’aguts, pot arribar a realitzar 9.200 PCR diàries, i disposa d’una plantilla de 13.400 professionals en primària i 37.000 professionals, als quals cal sumar els reforços que hi haurà per a fer front a la pandèmia de la Covid-19.

Aqueixos són les principals dades de la proposta presentada al Govern per a afrontar la desescalada i que, segons ha recalcat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en roda de premsa, demostren que la Comunitat “està preparada per a passar a la Fase 1 amb totes les garanties per a l’assistència sanitària”.

En eixe sentit, ha assenyalat que en la reunió van exposar tant la capacitat que té el sistema sanitari valencià, com les estructures, xarxes i equips que “han permés afrontar aquesta pandèmia amb garanties d’atenció sanitària a tots els valencians i valencianes”.

Per això, ha insistit: “confiem que el Ministeri siga capaç de valorar no sols l’esforç del sistema de salut en el seu conjunt, sinó el de tota la societat valenciana per a superar aquesta crisi”.

En el document, que de moment no es farà públic, la Comunitat informa que té capacitat per a albergar 965 llits de crítics, entre l’àmbit públic (747 llits) i el privat (218 llits), i per a aconseguir 18.992 llits d’aguts, comptant les disponibles en hospitals públics i privats, hospitals de crònics i hospitals de campanya.

D’altra banda, en Atenció Primària, la sanitat pública valenciana disposa de 13.400 professionals en plantilla, i s’han realitzat 746 contractes per al reforç de l’atenció sanitària durant la pandèmia.

Així mateix, s’han obert dos processos extraordinaris: un de selecció per als residents que finalitzen el seu període de residència aquest mes, tant per a les 156 places de medicina familiar i comunitària, com per a les 70 places d’infermeria; i un altre per a estudiants que estiguen en l’últim any de carrera d’infermeria i que obtinguen la titulació.

A més, aquest dijous hi ha una taula tècnica per a analitzar possibles reforços per a la pandèmia i l’estiu, encara que ha volgut avançar la proposada Sanitat per “respecte” a sindicats.

Sanitat també ha explicat que durant tota la crisi s’ha mantingut l’atenció primària reorganitzant els Consultoris Auxiliars per a reforçar l’atenció, per via telefònica o telemàtica i que en la desescalada se seguirà potenciat la teleassistència, especialment per a grups de risc com els majors, encara que es garanteix l’assistència física sempre que siga necessari. Per a això, hi haurà circuits alternatius per a pacients covid i no covid i sales específiques per a evitar el risc de contagis.

Pel que fa a Atenció Hospitalària, la Comunitat Valenciana disposa de 37.000 professionals i s’han realitzat 4.107 contractes nous en aquesta crisi. Igual que en Primària, s’ha obert un procés extraordinari per a permetre la continuïtat en l’exercici de 595 facultatius i 80 professionals d’infermeria.

També als hospitals hi haurà circuits diferenciats per a pacients i es garantirà la màxima capacitat comptant amb hotels medicalitzats en tots els departaments de salut (12 a la província de Castelló, 25 a València i 20 a Alacant) i amb els hospitals de campanya en els tres hospitals base.

LABORATORIS PER AL DIAGNÒSTIC

D’altra banda, Barceló ha explicat que s’ha estés la xarxa de laboratoris per a la realització de proves diagnòstiques de coronavirus. Així, al començament de la pandèmia, la Comunitat comptava amb set laboratoris en les tres províncies: a Castelló, l’Hospital General; a València, Hospital Clínic, Hospital La Fe, Hospital Doctor Peset i Hospital General; i a Alacant, Hospital General d’Alacant i Hospital General d’Elx.

Ara, s’ha estés la xarxa de laboratoris a l’Hospital Arnau de Vilanova-Lliria, Hospital de la Ribera, Hospital Francesc de Borja de Gandia i Hospital Lluis Alcanyis de Xàtiva Ontinyent.

L’objectiu, segons la consellera, és disposar de laboratoris en tots els departaments de salut, començant pròximament amb els departaments de salut de Dénia i Alcoi. En el cas que no fóra possible que un hospital tinguera el seu propi laboratori ha explicat que la resta de departaments es faria càrrec.

A més, s’han acreditat per a l’anàlisi de mostres a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, Unitat d’Anàlisi en Sanitat Animal i la Universitat Jaume I de Castelló i estan en procés d’acreditació el Centre d’Investigació Príncep Felip, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial).

La consellera ha destacat que en aquests moments “tenim una capacitat de realització de 5.700 PCR al dia a través dels departaments, 2.000 PCR al dia amb fundacions i, d’acreditar-se els laboratoris pendents, s’augmentaria en 1.500 proves més”.

Per a fer front a aquest increment, des de l’esclat de la pandèmia, s’ha creat 11 llocs de Facultatiu Especialista en Microbiologia i 47 de Tècnic Especialista de Laboratori, que s’ampliaran per a la fase de desescalada amb 14 places més de Facultatiu Especialista i 25 places més de Tècnic de Laboratori.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − 14 =