25n
Orgull
Orgull

La Comunitat Valenciana, entre les quatre CCAA que millor van gestionar la primera ona, segons Defensa de Sanitat Pública

La Comunitat Valenciana, entre les quatre CCAA que millor van gestionar la primera ona, segons Defensa de Sanitat Pública
16/10/2020 -

La Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) ha realitzat un informe sobre l’actuació de les comunitats autònomes en la gestió de la primera ona de COVID-19. La mitjana de la puntuació obtinguda per l’actuació de les administracions sanitàries autonòmiques va ser un suspens: 3,92 (rang d’1 a 7). La millor puntuació la va obtenir Extremadura i la pitjor la Comunitat de Madrid.

El document, elaborat a través de les respostes per experts i professionals sanitaris de totes les CCAA als quals es va remetre un qüestionari amb respostes obertes que incloïa 17 preguntes, revela que quatre CCAA van superar l’aprovat (Extremadura 7, Múrcia 6,5, Astúries 6 i Comunitat Valenciana 5,5), mentre que la resta van suspendre. Totes elles estaven entre les 9 comunitats autònomes que van presentar una mortalitat inferior a la mitjana del país.

Segons FADPS, les causes que van provocar una pitjor o millor situació comparativa de les CCAA respecte a la mitjana del país depenen d’un conjunt de factors, entre els quals estan fonamentalment la densitat de la població i la mobilitat d’aquesta, així com el percentatge de treballadors sanitaris infectats i la resposta de l’Atenció Primària i la Salut Pública.

Així, argumenten que la situació prèvia de retallades, deterioració i privatització dels centres sanitaris va disminuir o va evitar una resposta adequada davant la pandèmia. Defensa de Sanitat Pública argumenta que s’ha evidenciat un col·lapse hospitalari en les CCAA amb elevada incidència, que va ser major en el cas de les quals tenien una baixa taxa de llits hospitalaris per 1.000 habitants.

“L’Atenció Primària va estar desbordada de manera gairebé generalitzada i la seua activitat normal no s’ha recuperat. La resposta del dispositiu de Salut Pública va ser generalment deficient, en gran part per l’absència d’efectius. Les residències van ser un focus important de la pandèmia en totes les CCAA”, apunten.

En general, consideren que les contractacions de personal de reforç “no van ser significatives”, així com que els contagis entre treballadors sanitaris “van ser importants en totes les CCAA”. “La insuficiència de material sanitari de protecció va ser generalitzada i molt important des del principi i es va mantenir gairebé igual fins a fases molt avançades de la primera onada”, agreguen.

Al seu judici, les llistes d’espera han augmentat “notablement” durant la pandèmia, i denuncien que diverses comunitats autònomes, com la Comunitat de Madrid “estan aprofitant la pandèmia per a augmentar les privatitzacions”.

“Entenem que en aquest moment és urgent i necessari que les diferents CCAA aborden aquests problemes solucionant-los en el menor termini possible i que la resposta a aquesta segona onada només pot venir per un reforç de la sanitat pública, dotant-la de més pressupost, més personal i més mitjans, així com per l’aplicació de mesures de contenció i restricció de la mobilitat en els territoris més afectats”, conclouen.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × un =