25n
Orgull
Orgull

La Comunitat Valenciana creixerà un 3% enguany, segons BBVA

La Comunitat Valenciana creixerà un 3% enguany, segons BBVA
01/08/2018 -

La Comunitat Valenciana creixerà un 3% enguany, una desena per sobre del 2,9 per cent previst per a la mitjana nacional, segons es desprén de l”Observatori Regional’ publicat aquest dimecres pel Servei d’Estudis de l’entitat financera, que destaca que cap a davant s’espera que l’impuls fiscal i el manteniment de tipus baixos continuen afavorint a la demanda interna.

BBVA Research estima que les comunitats autònomes d’Aragó, Cantàbria, Galícia i Múrcia seran les regions que presenten un major creixement enguany, superior al 3 per cent, mentre que Castella i Lleó, Catalunya i La Rioja seran les que mostraran un menor avanç, per sota de la mitjana.

L’informe estima que la comunitat que més creixerà enguany serà la Comunitat de Madrid, amb una alça del 3,4%, seguida de Cantàbria (+3,2%), Galícia (+3,2%), Aragó (+3,1%), Canàries (+3,1%), Múrcia (+3,1%), Balears (+3%) Navarra (+3%) i Comunitat Valenciana (+3%), que en tots els casos superaran el creixement previst per a la mitjana nacional (+2,9%).

Igualant a la mitjana nacional es troben Castella-la Manxa, Extremadura i País Basc, mentre que per sota BBVA Research estima que se situaran Andalusia (+2,7%), Astúries (+2,7%), Catalunya (+2,6%), La Rioja (+2,6%) i Castella i Lleó, les CCAA que menys creixeran.

Segons l’informe, una política monetària una mica més expansiva beneficiarà a les comunitats autònomes amb major grau d’obertura (Aragó, Galícia, La Rioja, Múrcia, i Navarra), o que mantenen encara relativament alts nivells d’endeutament (Andalusia, Comunitat Valenciana).

Així mateix, assenyala que l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2018 beneficiarà l’evolució de la despesa a Astúries, Canàries, Castella i Lleó, Extremadura i País Basc, i subratlla que el consum de les llars ha resistit millor de l’esperat en el primer semestre, ja que s’ha mantingut en CCAA com Andalusia, Canàries, Castella-la Manxa i Madrid, i s’ha accelerat a Aragó, Cantàbria, Extremadura i País Basc.

No obstant això, el servei d’estudis de BBVA espera que la recuperació del creixement a nivell mundial, així com el biaix expansiu de la política monetària, revertisquen aquesta situació i ajuden el creixement de les exportacions.

“De cara a la segona meitat de l’any, esperem que l’impuls fiscal i el manteniment dels baixos tipus d’interés continuen afavorint al manteniment de la demanda interna”, ha explicat l’economista cap d’Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso.

L’IMPACTE DEL PETROLI I LA DESACCELERACIÓ DEL TURISME

No obstant això, adverteix que l’augment del preu del petroli (amb especial impacte a Canàries i Cantàbria), l’efecte d’una política monetària una mica més restrictiva als Estats Units o la incertesa econòmica al voltant de la Unió Monetària podrien marcar els pròxims mesos.

A açò se suma la possible desacceleració del turisme, ja que a pesar que les dades d’afluència de visitants continuen sent positius, s’ha observat una desacceleració en les pernoctacions hoteleres en un context de correcció dels preus hotelers, la qual cosa provoca un ajust en els marges del sector, sobretot a Catalunya.

El ressorgiment de destinacions alternatives, l’encariment del transport o els diferents esdeveniments que han afectat al sector, com els atemptats terroristes del passat estiu o la incertesa política, expliquen aquesta desacceleració del sector, segons l’informe.

Comunitats com la Comunitat Valenciana o Andalusia, on el turisme nacional té un pes rellevant, podrien veure’s menys afectades gràcies al manteniment de la demanda interna. D’altra banda, valora que la incertesa relacionada amb l’entorn polític a Catalunya sembla atenuar-se, encara que amb efectes perceptibles en el turisme, el consum, la inversió o el mercat laboral.

ELS EFECTES DELS PGE

Igualment, l’observatori apunta que l’aprovació dels PGE tindrà efectes diferenciat, ja que beneficiarà l’evolució de la despesa a Astúries, Canàries, Castella i Lleó, Extremadura i País Basc.

Algunes mesures, com la rebaixa de l’IRPF, impactaran en major mesura en les rendes mitjanes i baixes, per la qual cosa el sud d’Espanya podria veure’s més beneficiat, mentre que l’augment de les pensions serà més perceptible en les comunitats més envellides (Astúries, Castella i Lleó o Galícia). Per la seua banda, Extremadura serà la més beneficiada per l’augment dels salaris públics.

D’aquesta forma, estima que Galícia (+2,8%) serà la regió que més creixerà en 2019, al costat d’Andalusia, Madrid, Navarra, País Basc i Comunitat Valenciana, que creixeran un 2,7%; així com Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia i La Rioja, que creixeran un 2,6%.

Al mateix nivell que la mitjana nacional (+2,5%) creixerà Canàries, mentre que per sota ho faran Balears (+2,4%), Cantàbria (+2,4%) i Catalunya (+2,3%).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 2 =