La Comunitat Valenciana ha accelerat la implantació de l'energia renovable amb l'aprovació d'un decret llei de mesures que permetran agilitzar la transformació del territori valencià cap a un model més ecològic. Es tracta d'un decret consensuat entre les Conselleries d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball al costat de la d'Obres Públiques, Política Territorial i Mobilitat, que aprovava el ple del Consell divendres passat.
L'objectiu no és un altre que simplificar la tramitació dels projectes que aposten per les energies renovables "amb la vista posada en les aspiracions de comptar amb 6.000 MW de producció fotovoltaica i 4.000 MW d'eòlica". I és que és essencial per a la Comunitat Valenciana complir amb els objectius europeus d'aconseguir el 100% d'energies renovables en 2050, però també aconseguir complir els objectius marcats en la Llei Valenciana de Canvi Climàtic en la qual es fixa un 70% d'energia elèctrica renovable en 2030.
Per això, és necessari multiplicar per 16 i per 4 l'actual producció tant d'energia fotovoltaica, com a eòlica a la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, aquest decret llei s'alça com una oportunitat perfecta per a flexibilitzar els tràmits per a l'autoconsum energètic, però també per a la instal·lació d'energia eòlica i solar fotovoltaica.
Així, tal com explicava el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb aquesta nova norma, "intentarem facilitar un escenari de caràcter administratiu que impulse la instal·lació de parcs eòlics i parc fotovoltaics en tota la Comunitat Valenciana".
"La Comunitat Valenciana és una font d'oportunitat en matèria d'energia neta i democràtica", explicava la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà. Per aquest motiu, "hem definit ja les àrees de desenvolupament prioritari que no suposarien afecció al medi natural i comptem, a més, amb un Pla Director d'Energia que planteja la instal·lació de renovables en 12.000 ha del nostre territori".
El document, entre altres mesures, defensa la reserva de sòl per a la instal·lació de renovables en els nous plans generals d'ordenació urbana i s'eliminen les duplicitats en els tràmits. D'aquesta manera, en el cas de l'energia eòlica, se suprimeixen els plans especials, s'actualitza la normativa i es permet el màxim potencial eòlic aprofitable; mentre que en el cas de centrals fotovoltaiques fins a 50 MW, s'estableixen preferències d'emplaçament que han de ser compatibles amb els plans territorials i urbanístics que complisquen les condicions mediambientals, funcionals i territorials.
Altres mesures que contempla aquest decret llei són l'obligatorietat d'instal·lar mòduls fotovoltaics a les cobertes dels nous edificis.