25n
25N
25N

La Comunitat va créixer per damunt de la mitjana en el quart trimestre, un 0,6%, segons AIReF

La Comunitat va créixer per damunt de la mitjana en el quart trimestre, un 0,6%, segons AIReF
04/02/2020 -

Un total de nou comunitats autònomes van créixer per damunt de la mitjana nacional (+0,5%) en el quart trimestre de 2019, en el qual van liderar Canàries i Balears, enfront d’Extremadura i Castella-la Manxa, les regions que menys van créixer. La Comunitat Valenciana va registrar un increment del 0,6%.

Així es desprén de l’estimació del PIB de les CCAA per al quart trimestre de 2019 publicat per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) mitjançant la metodologia Metcap, que reflecteix com les illes (Canàries i Balears) van liderar el creixement en l’última part de l’any passat en créixer un 0,6%.

També van créixer a aqueix nivell la Comunitat, Aragó, Astúries, Cantàbria i Navarra, i al costat de la Comunitat de Madrid (+0,5%) i Catalunya (+0,5%), que es van situar lleugerament per damunt del 0,5%, van créixer per damunt de la mitjana nacional.

Així mateix, altres sis regions (Andalusia, La Rioja, Castella i Lleó, País Basc, Galícia i Múrcia) van registrar un repunt de la seua activitat del 0,5%, en línia amb la mitjana nacional però per davall d’aquesta, mentre que les CCAA amb un menor creixement en el quart trimestre van ser Castella-la Manxa (+0,4%) i Extremadura (+0,3%).

LA COMUNITAT, SEGON MAJOR CREIXEMENT INTERANUAL

A escala interanual, l’AIReF estima que el PIB espanyol va créixer un 1,8% de mitjana, i que van liderar el creixement en el quart trimestre Astúries (+2,2%), Comunitat Valenciana (+2,1%) i la Comunitat de Madrid (+2%), seguits per Andalusia (+1,9%), Navarra (+1,9% i Catalunya (+1,9%), que es van situar per damunt de la mitjana nacional.

Amb aqueix mateix percentatge però alguna cosa per davall es va quedar Galícia (+1,8%), seguida per País Basc, Múrcia i La Rioja, amb un creixement de l’1,7% en cada cas, Castella i Lleó (+1,6%), Cantàbria (+1,5%), Aragó (+1,5%), Extremadura (+1,4%) i Castella-la Manxa (+1,4%).

Al contrari del que va succeir en l’àmbit intertrimestral, l’anàlisi de l’AIReF mostra que a escala interanual Canàries (+1,4%) i Balears (+1,3%) van ser les regions que van presentar un menor avanç en les seues economies.

Aquestes són les primeres previsions del PIB de CCAA després de la publicació de la Comptabilitat Regional d’Espanya del passat 20 de desembre, que està afectada per la revisió estadística duta a terme per l’INE en 2019.

La metodologia quantitativa utilitzada combina les dades mensuals d’indicadors de conjuntura desagregats a nivell territorial, les dades anuals compilades en termes de comptabilitat nacional per la Comptabilitat Regional d’Espanya (CRE) i, finalment, les estimacions per al conjunt nacional publicades per la Comptabilitat Nacional Trimestral (CNTR).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + 2 =

Valencia activa
bombers
CCCC
Valencia activa