Compromís i UP no sumen cap grup per a demanar una nova DIA del Port

Guardar

Ampliación-norte-Puerto(1)
Ampliación-norte-Puerto(1)

Compromís i Unides Podem s'han quedat solos aquest dimarts en Les Corts en el seu defensa d'instar al Govern que realitze "una anàlisi ambiental integral del projecte modificat d'ampliació nord del port de València", i a l'Autoritat Portuària de València (APV) a "tindre en compte" els resultats en aqueixes obres.

Tots dos grups han presentat en la Comissió d'Obres Públiques una iniciativa que no ha comptat amb el suport de la resta de grups. El PSPV havia plantejat una esmena que plantejava substituir el text original per la petició al Govern perquè garantisca "l'estricte compliment de la normativa vigent en matèria mediambiental en relació amb l'ampliació del port" i el PP una altra reclamant l'acceleració de les obres. Cap ha sigut acceptada per Compromís i UP.

En concret, aquestes dues formacions demanaven que aqueixa anàlisi integral incloguera "totes les actuacions territorials derivades i vinculades a la viabilitat econòmica de l'ampliació, tenint en compte les condicions actuals d'emergència climàtica i les exigències de protecció ambiental i territorial derivades de la normativa vigent".

Justifiquen aqueixa petició de nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) en què la que existeix data de 2007 i es va pronunciar de manera favorable al projecte que es va proposar en el seu moment. Ara, agreguen, hi ha "una modificació substancial" del projecte que "afecta la ubicació de la terminal de contenidors, eliminació d'un contradic, prolongar 500 metres l'actual dic d'abric, el canvi de localització del canal d'accés i de la zona de dragatge".

Per això, consideren que les conseqüències del projecte d'ampliació modificat "no han sigut avaluades ni són equiparables a les de l'alternativa constructiva aprovada".

A més, segons Compromís i UP, l'APV ha explicat que la terminal de contenidors necessita per a ser viable un accés viari diferenciat pel nord i la DIA existent "no avalua els impactes sobre la contaminació de l'aire i vinculats al trànsit rodat".

D'altra banda, indiquen que el context jurídic de protecció i planificació territorial ha canviat "substancialment" des de l'aprovació d'aquesta DIA, ja que s'han aprovat la de Llei de l'Horta o el PAT de l'Horta o el Pativel, ni s'havia declarat la situació d'emergència climàtica, que hauria de tindre's en compte en el disseny de les polítiques de transport i territori.

Estefanía Blanes (UP) ha assenyalat que el port és "essencial" per a l'economia valenciana i que el seu objectiu en demanar aquesta nova DIA no és "ni entorpir l'activitat econòmica ni guanyar temps", sinó que es tracta d'aplicar el "principi de precaució" i que els tècnics avaluen un projecte modificat i plantegen les mesures necessàries per a minimitzar el seu impacte mediambiental. "Ens diran que ja hi ha un estudi, nosaltres considerem que no: es basa en normatives ja obsoletes i hi ha una modificació substancial del projecte", ha dit.

Des de Compromís, Papi Robles ha incidit en què aquesta DIA només és vàlida per a una tipologia de modificació que no correspon amb la que ara està sobre la taula i ara "la realitat ha canviat molt" amb nova legislació mediambiental que cal tindre en compte.

La socialista Mercedes Caballero ha considerat que la proposta dels seus socis en el Botànic II "no procedeix" tal com es presenta perquè la DIA està jurídicament vigent i ha assenyalat que des del PSPV defensen que l'ampliació complisca amb tota la legislació mediambiental "de manera estricta" però ha demanat que "ni es banalitze ni es dramatitze l'ampliació", ja que es tracta d'una qüestió que ha d'abordar-se des d'un pla tècnic.

En tot cas, ha advocat per la compatibilitat del creixement econòmic i la protecció del medi ambient i s'ha mostrat convençuda que així serà. També ha destacat el diàleg i debat social "propiciat des de la Generalitat i el Govern" i que el mateix port està "compromés" amb la seua transformació ecològica.

El 'popular' Miguel Barrachina, per part seua, ha defensat l'esmena presentada pel seu grup, en la qual aposten perquè el Govern accelere les actuacions perquè es materialitze l'ampliació nord, que totes elles "es duguen a terme amb el màxim respecte ambiental, conciliant la necessària activitat econòmic-marítima de la costa amb la vida dels seus pobladors" i que els agents públics i privats siguen atesos pels promotors de l'actuació.

"València es mereix un port que competisca en igualtat", ha dit, i no que els partits del Consell "es barallen", la qual cosa explica "l'enfonsament inversor, ha dit. "És complicadíssim invertir en una terra que no vol que s'invertisca en ella mateixa", ha advertit, per a agregar que no es pot ara "resetear i partir de zero" de nou com es planteja.

La diputada de Cs Mamen Peris ha incidit en què si es requereix una nova DIA ho haurà de dir la mateixa legislació i ha lamentat que aquesta proposta, "registrada en un marc electoral", no aporta "llum". Ha criticat que hi ha els qui "quan algun projecte no ix com vol recorren als informes ambientals", recordant el cas d'Intu Mediterrani.

A més, ha assenyalat que demanaran la compareixença del president de l'APV en la comissió per a debatre sobre aquesta qüestió, petició a la qual Vox ha manifestat el seu suport.

Des d'aquesta formació, la seua síndica Ana Vega ha subratllat la "urgent" necessitat d'ampliar el port i ha assegurat no entendre la voluntat de paralitzar aquesta qüestió "més enllà de la seua voluntat de paralitzar tot el que faça olor de progrés, creació d'ocupació i progrés econòmic". "Els agrada fer de tot un procés assembleari, però la llei s'ha complit, ja compta amb els informes exigits", ha apuntat.

Destacats