25n
25N
25N

Compromís llança una "crida" a tots els partits per les demandes valencianes

Joan Baldoví i Joan Ribó han presentat les principals demandes de l’Agenda Valenciana de cara a la coalició PSOE-UP

Compromís llança una "crida" a tots els partits per les demandes valencianes
20/01/2020 -

“Llancem una crida al conjunt de la societat valenciana, organitzacions socials i polítiques, perquè es complisca l’acord. Un acord raonable”, ha assenyalat Joan Baldoví, únic representant de Compromís en el Congrés dels Diputats. Al costat de Joan Ribó, l’Alcalde de València per la mateixa formació, ha presentat els principals punts i demandes recollits en l’acord de govern PSOE-UP. Una “Agenda Valenciana” recollida després del “decisiu vot” positiu dels valencianistes en la investidura.

“El nostre vot és decisiu per a Sánchez, i volem exercir eixe caràcter d’una forma seriosa i rigorosa, però defensant el fonamental per al nostre país”, ha assenyalat l’alcalde. El primer edil ha sigut el primer a repassar diversos dels punts recollits en l’acord, però també una sèrie de demandes que articularan al llarg de la investidura. Uns punts basats en “sentit comú” i “complir la Llei”.

“Últims de la cua”

L’Alcalde ha recordat, primer, un problema que “concerneix la Generalitat” però que també afecta el Cap i Casal: l’infrafinançament. Un greuge econòmic que ha impedit desenvolupar, malgrat estar presentat per la ciutat la passada legislatura, el projecte de Llei de Capitalitat per a València; comportaria un trasllat de competències i recursos des de la Generalitat que, a causa del Sistema de Finançament Autonòmic, el Consell no pot dur a terme. Al costat d’això, ha repassat altres problemes relacionats amb l’infrafinançament que ‘toquen’ a la capital. És el cas dels expedients de la Renda Bàsica d’Inclusió: “Ens trobem que resolem els expedients però després hi ha retards, perquè els pagaments els fa la Generalitat”. “A l’Ajuntament de València li interessa, no només per solidaritat general, sinó per gestió bàsica dels serveis. No volem ser més que ningú, però tampoc els últims de la cua”, ha asseverat.

Ribó ha assegurat que donen “la benvinguda” al nou Govern, donada la “molt negativa” situació anterior, i perquè el seu vot “ha anat acompanyat per primera vegada d’una Agenda Valenciana”: “És important. Per primera vegada plantegem unes reivindicacions i es contemplen en l’Acord de Govern“. Ha assenyalat que els actuals Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) “perjudiquen” la Comunitat, que de la mateixa manera que “tots els trens porten a Madrid”, en referència a les línies d’Alta Velocitat, “dóna la sensació” que tot “es cou dins de la M-30“.

Infraestructura ferroviària

Gran part de les demandes de la capital valenciana passen pels trens. El primer punt és, de fet, arreglar “el punt problemàtic” del Corredor Mediterrani: el node de València. Això comprén el túnel passant i la nova Estació Central, així com ampliar el túnel de Serradora fins a la seua eixida en l’autopista del Saler. Aquesta última ampliació permetria, llavors, abordar el projecte del parc en el nou llit i millorar els col·lectors del riu, així com procurar una “connexió per a mercaderies al Corredor Mediterrani del Port”.

D’altra banda, Ribó reclama un finançament “just” del transport metropolità, per a superar els “ridículs 10 milions” que van arribar, enfront dels 149 de Barcelona, 127 de Madrid o 47 de Canàries. També el pagament del deute de la Marina, de 460 milions d’euros, igual que va fer l’Estat amb l’Expo de Saragossa i Sevilla, o les Olimpíades de Barcelona. També es recull que les ampliacions del Port han de fer-se amb atenció a “paràmetres mediambientals” i un millor finançament per als museus valencians: la segona pinacoteca d’Espanya, el Sant Pius V de València, rep 0,6 milions d’euros, mentre que la primera, El Prado, “que està dins de la M-30”, 59 milions.

“‘Apechugar'”

Baldoví ha ressaltat la importància que “per primera vegada un partit d’estricta obediència valenciana signa un acord amb l’Estat”. Un acord en el qual, en l’àmbit de la Comunitat, es reclama que es “complisca la Llei” amb un finançament just, així com pagar, com es va estipular des de 2008, el 50% del Sistema de Dependència: actualment l’Estat només paga el 12%. Són unes reivindicacions que el nou Acord de Govern recull, encara que mentre no hi haja un nou Sistema de Finançament es farà per fons extraordinaris, com els Fons de Garantia Existencial i de Garantia Sanitària.

D’altra banda, es reclamen més inversions per a Rodalia, la connexió de l’aeroport de l’Altet amb Alacant i Elx, així com accelerar la construcció del túnel passant de València.

El diputat valencianista creu que són unes demandes que podria subscriure “qualsevol partit” que, se suposa, representa la Comunitat, en el Congrés i el Senat. “Els que diuen representar a aquesta terra, en comptes de parlar de si ens han pres o no el pèl, deuen… Hem d”apechugar” i fer pinya tots els valencians perquè aquests compromisos es duguen a terme”, ha asseverat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − 9 =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud
diputacion covid19
informacion coronavirus