25n
25N
25N

Compromís reclama una estratègia estatal per a desincentivar el consum de sucres

Compromís reclama una estratègia estatal per a desincentivar el consum de sucres
23/08/2019 -

Compromís reclama una estratègia estatal per a desincentivar el consum de sucres, per la qual cosa la intenció de la coalició és presentar el pròxim curs polític una sèrie d’iniciatives parlamentàries per a reobrir el debat i “aportar solucions per a reprendre la lluita contra el consum excessiu de sucres”.

Així ho ha expressat el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, que ha lamentat a través d’un comunicat que “les tímides propostes en el seu moment per part del govern del PP van quedar ajornades per les pressions dels lobbies existents”.

“Després han aparegut més propostes que han quedat en res i, mentrestant, el bressol de la dieta mediterrània continua amb uns índexs de consum de sucres alarmants, sent un dels Estats amb més problemes d’obesitat infantil”, ha destacat.

Mulet ha posat la vista a Portugal, que limitarà la publicitat d’aliments amb excés de sucre, greix i sal, i ha criticat que a Espanya “només cal entrar en els canals televisius de programació infantil o en les franges horàries de les cadenes generalistes en horari infantil i tot és publicitat de productes ensucrats i gens saludables”.

“L’excés de sucres provoca problemes seriosos circulatoris, obesitat i altres patologies, i l’addicció al sucre és més potent que al tabac. Contra aquest s’ha pogut actuar malgrat les reticències i pressions; el sucre continua sent intocable. L’excusa no pot ser la indústria de la remolatxa, també existeix una indústria tabaquera o d’armament i no per això són bones”, ha subratllat Mulet.

En aquest context, ha apuntat que algunes comunitats autònomes han aplicat taxes a certs productes ensucrats o estan debatent fer-ho i ha assenyalat que “es calcula que la taxa aplicada a Catalunya a les begudes ensucrades han aconseguit reduir un 20 per cent el seu consum”.

“No es busquen mesures per a recaptar més, sinó per a desincentivar el consum, més quan existeixen a tots els productes alternatius, des dels mateixos elaborats baixos en sucres, a productes més saludables”, ha destacat.

Al seu judici, a més d’incrementar la informació i conscienciació sobre els efectes del consum excessiu de sucres, s’haurien de posar en marxa “mesures desincentivadores, com aplicar taxes, prohibir en centres escolars, esportius o sanitaris la venda especialment en màquines de vending de productes no saludables per la seua quantitat de greixos saturats i ensucres, o fins i tot aplicar protocols per a ‘desenganxar’ a la gent amb addició”.

“No pretenem prohibir, sinó promoure una estratègia d’Estat d’alimentació saludable, tenim la indústria alimentària potent per a donar alternatives òptimes, tenim una tradició cultural que destaca per una dieta que és objecte d’exemplaritat a tot el món i, malgrat això, som líders en obesitat infantil. Tenim la solució davant el problema, solament cal buscar quines polítiques fer per a canviar la situació”, ha sostingut Mulet.

Respecte al sucre ocult, aquell que es camufla en productes que les persones consumidores desconeixen, el senador considera que cal avançar cap a un sistema d’etiquetatge “fàcilment comprensible”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × dos =

caixaontinyent
ruta massamagrell