Compromís reclama un creixement ordenat del turisme a València amb un impost que revertisca sobre els servicis municipals

Compromís reclama un creixement ordenat del turisme a València amb un impost que revertisca sobre els servicis municipals
26/03/2019 -

Compromís per València aposta per una ordenació turística que permeta canalitzar el creixement en el nombre de visitants que rep València, amb un 65% de turistes internacionals en l’últim any. La coalició valencianista proposa “un pla específic per a desestacionalitzar la recepció de visitants per tal que es puga distribuir durant tot l’any, programar una oferta cultural i de congressos més enllà de l’oci, i una taxa turística destinada principalment a sufragar les despeses públiques que genera la recepció de turistes en la ciutat”, en paraules del candidat de Compromís per València a revalidar l’alcaldia, Joan Ribó.

Compromís aposta per l’establiment d’un impost turístic (el que es coneix com una “taxa turística”) amb una finalitat local i que revertisca sobre els servicis municipals a la ciutadania i al propi turisme, com ara la seguretat, la neteja, la mobilitat, el manteniment de platges, museus, patrimoni i les festes, entre les quals, les Falles. L’impost sobre les estades turístiques és una pràctica habitual en multitud de ciutats europees que tenen així una eina per a regular l’arribada de visitants, evitar possibles efectes negatius per un excés de turistes, i ajudar en el manteniment de les ciutats, la qual cosa també redunda en una millor imatge exterior.

La proposta de Compromís passa perquè les Corts valencianes legislen esta anomenada taxa turística de competència autonòmica i delegable als Ajuntaments, que segons els seus interessos i necessitats podran activar. En el cas de València, ha dit Joan Ribó, “per suposat que es posarà en marxa per a regular el flux d’entrada de turistes i assumir despeses comunes a la ciutadania i al turisme, a través d’uns ingressos extra”.

A més, este impost als turistes que proposa Compromís, també ajudarà a establir un registre d’apartaments turístics complet. El registre d’apartaments turístics depén actualment de la Generalitat, i s’estima que només recull un terç dels apartaments turístics que en realitat existeixen. Amb la taxa turística, “les administracions podran clarament distinguir entre aquells sectors professionalitats amb una oferta òptima i de qualitat per als turistes, d’aquells altres que practiquen l’intrusisme”.

D’altra banda, si el lloguer vacacional estable durant tot l’any es veu regulat amb una taxa turística, les opcions de lucre per als anomenats apartaments turístics es veuran disminuïdes, de manera que es permeta (juntament amb altres mesures) impulsar el mercat de lloguer sobretot en aquells barris amb major pressió turística, com ara Ciutat Vella i Russafa.

La diversificació és l’altra gran aposta de Compromís per València, oferint al sector professionalitzat un “calendari internacional d’esdeveniments” de caràcter anual, que no es limite als períodes festius o estivals, sinó que abaste tot l’any, des de gener fins al mes de desembre. A més, Compromís aposta per establir nexes amb celebracions d’altres comarques valencianes i d’altres punts d’Espanya, de manera que s’aprofundisca en la desestacionalització turística. L’oferta turística de València pot passar per l’oci, però també ha d’aglutinar propostes culturals, mediambientals, patrimonials i de congressos, així com intensificar el relat d’una ciutat on és possible disfrutar d’un complet programa d’activitats durant tot l’any, a més de les platges en estiu. Així, Joan Ribó ha destacat “l’especial interés d’un turisme mediambiental respectuós amb la natura, amb l’organització de rutes ordenades pel Parc Natural del Túria, el Parc Natural de l’Albufera i la mateixa horta de València, a més del turisme cultural, amb veritables joies museístiques i temples de la música com són el Palau de la Música o el Palau de les Arts, així com el turisme de congressos d’alta capacitat de negocis per a la ciutat de València”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − set =

programacion rialto
cultura als barris 2019
programacion rialto
anna i la maquina del tiempo
cultura als barris 2019