25n
25N
25N

Compromís demana al Govern una implicació per a protegir a les farmàcies rurals

Compromís demana al Govern una implicació per a protegir a les farmàcies rurals
28/12/2019 -

El portaveu de Compromís, al Senat, Carles Mulet, ha presentat de nou la bateria de preguntes al Govern que van decaure en la passada legislatura sobre la necessitat d’implicar-se en la protecció de les farmàcies rurals.

Segons ha traslladat Mulet en l’exposició d’aquestes iniciatives parlamentàries “Un grup de farmacèutics rurals de la província de Castelló, aproximadament uns 51 farmacèutics, han manifestat la problemàtica existent en el seu gremi. Denuncien que en ell no tots són iguals, a Castelló existeixen 36 farmàcies VEC (Viabilitat econòmica compromesa), és a dir farmàcies que facturen menys de 200.000 € anuals i que no aconsegueix l’11,4% de la facturació d’una farmàcia mitjana, per això reben una subvenció mensual (Com a màx.: 833,33 euros mensuals, depenent de la facturació mensual) la qual des del 2011 no s’ha actualitzat, malgrat que els continuen pujant llum, aigua, gasolina , lloguers i les contínues baixades de preus dels medicaments. Són tractats com a la resta de farmàcies urbanes i de gran facturació.”.

Seguint el manifest de les persones afectades, s’ha exposat “El problema no és només les farmàcies VEC, també hi ha altres farmàcies rurals, que encara que ara no ho són, si segueixen amb aquestes polítiques arribaran a ser-ho a causa de la despoblació dels nostres pobles de l’interior. La farmàcia rural, en si, és una farmàcia essencial i consegüentment haurien de cuidar-la, en moltes ocasions són els únics sanitaris existents al poble. Sense deixar de costat les innombrables hores de guàrdia en pobles remots”.

A més molts d’ells no compten amb l’ajuda dels seus ajuntaments, ja que a més de les seues dificultats es neguen a eximir-los del pagament de lloguer, llum, aigua dels locals on estan situades les seues farmàcies, que en la seua majoria són locals propietat dels ajuntaments. Són un servei essencial per a aquests pobles allunyats d’altres farmàcies, si ells deixen d’existir on es veuran abocats aquests pobles?

Aquests problemes no són només a la província de Castelló, sinó que s’estén al llarg de tot el País Valencià i fins i tot tota Espanya. No hi ha dubte, que el model farmacèutic Espanyol, anomenat model Mediterrani se sosté gràcies a la farmàcia RURAL, la qual està totalment oblidada, igual que els seus pobles i habitants. Segons dades del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), el 2017 va tancar amb 903 farmàcies de viabilitat econòmica compromesa en tota Espanya.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − nou =