Compromís demana el suport de les Corts a la candidatura del toc manual de campanes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Guardar

jesus pla compromis
jesus pla compromis

El diputat de Compromís i president de la Comissió d'Educació i Cultura en les Corts Valencianes, Jesús Pla, ha registrat una proposta per tal que el parlament valencià manifeste el seu suport a la candidatura del toc manual de campanes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. A més a més, la mateixa proposta també inclou que les Corts insten el Consell a considerar la ciutat d'Albaida com a Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes.

"El toc manual de campanes constitueix un dels valors culturals més apreciats del patrimoni valencià. De fet està declarat Bé d'interès Cultural Immaterial, Manifestación Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial. I és candidat al reconeixement per part de l'UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat perquè s'ha transmès, de manera oral i d'una generació a una altra, la tradició d'un ofici que ha conservat, des de temps immemorials, el sistema valencià de tocar campanes, unes tècniques de toc i uns tocs que són patrimoni sociocultural", ha explicat.

Segons Pla, "el toc tradicional de campanes a Albaida és una pràctica viva, transmesa de generació en generació pels seus avantpassats. En ella, no sols hi han llegat el saber de tocar campanes i els tocs, sinó també els ha transmès la importància de cuidar i conservar el campanar i les campanes per a salvaguardar aquest antic coneixement".

"Aquesta pràctica cultural la desenvolupen, des de les darreries del segle passat, els hereus dels campaners històrics, Campaners d'Albaida, els quals han treballat i treballen voluntàriament per materialitzar-la i són els protagonistes i guardians d'aquest valor etnogràfic singular i els que li donen al toc manual de campanes la visibilitat que li correspon com el bé patrimonial que és".

D'altra banda, el diputat de Compromís ha assenyalat que "a la comarca de la Vall d'Albaida trobem l'únic poble valencià on s'ha mantingut el toc manual de campanes de manera diària i ininterrompuda. És el cas d'Albaida, on des de l'arribada de les tropes cristianes a la porta de la Vila, portadores de xicotetes campanes, allà pel 1245, tal com es reflecteix al Llibre del Repartiment, aquestes mai han deixat de comunicar tot el que hi passa. Però la singularitat més important d'Albaida és que les campanes sempre han sigut tocades a mà per campaners i sagristans i mai han estat mecanitzades o electrificades, de manera que aquest s'ha erigit en un signe d'identitat del poble. De fet, el toc manual de campanes té un llenguatge propi, que ha passat a formar part del paisatge sonor de la ciutat".

"Es tracta d'un paisatge cultural sonor, inequívoc i ancestral, que es repeteix any rere any i que cal mantenir, protegir i salvaguardar per a les futures generacions. Doncs les campanes, tocades per campaners, són instruments artístics i musicals; mitjà de comunicació civil per a defuncions, alarmes, o festes, entre d'altres; i mitjà de convocació religiosa que, des del temps de Jaume I, marca, com el pols del cor, el ritme de la vida i de la mort a Albaida", ha conclòs el diputat de Compromís, Jesús Pla.

Arxivat a:

Destacats