25n
25N
25N

Compromís llança una alternativa per a dividir el Grup Mixt del Congrés

Planteja una aliança de tots excepte Navarresa Suma i Fòrum Astúries, que es van presentar amb el PP i podrien suscitar recels en la Mesa

Marta Fernández Jara - Europa Press

Compromís llança una alternativa per a dividir el Grup Mixt del Congrés
10/12/2019 -

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha insistit en la necessitat de dividir el nou Grup Mixt del Congrés, que actualment consta de 21 diputats de més d’una desena de partits, però proposa una via alternativa al grup territorial que promouen UPN, CC, PRC i Teruel Existeix, ja que no vol deixar marge a la interpretació de la Mesa de la Cambra.

Conforme al Reglament, la via més directa per a formar grup en el Congrés és tindre 15 o més diputats, requisit que compleixen el PSOE, el PP, Vox i Unides Podem amb les seues confluències, els quatre ja en plenes funcions.

Però hi ha una segona via per a constituir grup propi: superar els cinc diputats més el 5% dels vots en tot el país, requisit que ha complit Ciutadans, o bé el 15% en totes les circumscripcions en les quals es concorre, com han pogut fer el PNB, ERC i Bildu.

I, de moment, s’han quedat en el Grup Mixt aqueixos 21 diputats, entre ells els de Junts, que malgrat sumar huit escons no arriba a aqueix 15% provincial ni a Girona, ni a Lleida, ni en la mitjana de Catalunya.

Per això els diputats d’Unió del Poble Navarrés (UPN) –que són els de la coalició Navarresa Suma–, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Coalició Canària (CC) i Teruel Existeix estan intentant eixir del Mixt per a crear un grup territorial. Els quatre sumen cinc escons, el mínim per a formar grup (dos d’UPN i un de cada dels altres partits), tots ells van superar el 15% en les seues circumscripcions.

Però Compromís avisa que aqueixa fórmula depén de la interpretació de la Mesa del Congrés, ja que UPN no es va presentar en solitari, sinó en la coalició Navarresa Suma amb PP i Ciutadans, i que CC va concórrer en aliança amb Nova Canàries, que no arriba al 15% a la seua província. Davant el temor que l’òrgan de govern de la Cambra frene l’operació, el seu objectiu és evitar dubtes que puguen frustrar la divisió del Mixt.

Per això, Baldoví ha llançat una via alternativa, la de crear un grup amb els 16 diputats del Mixt que s’han presentat sense els partits que ja s’han establit com a grup: Junts, Més País, Compromís, CC-NC, BNG, PRC i Teruel Existeix, deixant en el Mixt, almenys momentàniament, als quals puguen ser qüestionats per la Mesa (UPN i Fòrum, perquè són aliats del PP), i a la CUP, que donat el seu perfil antisistema no pensa participar en aquesta mena d’operacions.

La idea de Compromís és que, una vegada creat aquest nou grup, es produïsca un ajust de formacions, hi haja transvasaments de diputats entre el Mixt i el Mixt B, fins a acabar formant dues agrupacions parlamentàries “equilibrades”, de similars grandària (deu o onze membres en cadascun d’ells).

Ara bé, un dels assumptes a resoldre és qui es queda en el nou grup parlamentari, perquè això comporta avantatges com poder cobrar la subvenció del ‘mailing’ o adquirir drets electorals per al futur (buit en els debats i en les entrevistes en els mitjans públics).

En aqueix context, els partits del Grup Mixt aprofitaran la seua estada a Madrid per a mantindre reunions i prendre una decisió abans que acabe el termini per a registrar grups en el Congrés, que finalitza a les 20 hores d’aquest dimecres. “Entre hui i demà hi haurà converses frenètiques entre altres tots”, admet Baldoví.

El tema ha transcendit del Parlament. Terol Existeix ja ha advertit al PSOE a autoritzar el seu grup parlamentari territorial ajudaria a donar el sí a Pedro Sánchez per a la investidura. I fins al Rei s’ha interessat per l’assumpte en la seua audiència en Sarsuela, segons han comentat Baldoví i el diputat del PRC, José María Mazón, qui ha defensat la via del grup “regionalista”.

També el diputat de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, ha demanat a la Mesa del Congrés que faça un “esforç” per a facilitar una major participació de les minories en els debats autoritzant la creació del grup “autonomista”, com a ell li agradaria que es denominara.

ELS AVANTATGES DE TINDRE GRUP

Tindre grup suposa grans avantatges polítics, econòmiques i de mitjans. Qui ho constitueix té garantida la seua representació en totes les comissions parlamentàries, en la Diputació Permanent i veu pròpia en la Junta de Portaveus i capacitat per a intervindre en tots els debats en igualtat de condicions. A més, en les sessions de control, tindre grup assegura almenys una pregunta al Govern totes les setmanes.

En el pla econòmic, per exemple, durant l’anterior legislatura les forces polítiques que es van constituir en grup van rebre en el Congrés una subvenció fixa de 28.597,08 euros mensuals i una altra variable, en funció del nombre de diputats componien el grup, que ascendia a uns 1.645,49 euros mensuals per escó. El sistema al Senat és idèntic, encara que varien les quantitats.

A més, només havent aconseguit grup parlamentari propi es pot accedir al cobrament de les subvencions per enviament gratuït de propaganda electoral durant la campanya. I els avantatges es prolonguen per a les següents eleccions, perquè els que ara ho aconsegueixen tindran opció a presència en els futurs debats electorals i plans de cobertura informativa dels mitjans públics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 4 =