Compromís i PSPV aproven la nova estructura en un ple marcat per les dedicacions exclusives

La ultradreta de Vox, PP i Ciutadans enlletgeixen no tindre més dedicacions exclusives, malgrat que cobraran 3.000 euros mensuals sense elles

Guardar

WhatsApp Image 2019-07-18 at 12.32.54(1)
WhatsApp Image 2019-07-18 at 12.32.54(1)

Tots els caps de llista han passat abans pels mitjans excepte l'alcalde de València per Compromís, Joan Ribó. Els que ho feien relataven, de forma resumida, la qual cosa anaven a exposar en el ple. El primer edil feia el mateix, però després d'acabar est. PSPV i Compromís han aprovat amb la seua majoria absoluta la nova estructura de govern, amb una oposició que ha votat en contra… Excepte la ultradreta de Vox, que en algunes ha votat a favor, unes altres en contra i fins i tot en algunes un a favor i l'altre en contra.

“Primer ple, ple d'organització. Tinc una profunda satisfacció perquè ja no hauré de signar-ho tot, ja tenia una certa tendinitis. Es posa a funcionar tot d'una forma normal”, assenyalava l'Alcalde després de donar per conclòs el ple. Malgrat que el tema principal a tractar eren 16 mesures quant a nomenaments de delegacions i la resta d'estructura del nou executiu local, el debat ha estat marcat, quasi en exclusiva, per les “dedicacions exclusives”.

"Traïdor"

Poc després d'iniciar el ple era la líder popular, María José Català, la primera que demanava que s'iniciara un debat encara que, per ordre de representació -de menor a major-, ha sigut la ultradreta la primera a parlar. Francisco Gosálbez ha tornat a cridar, com en el ple d'investidura, “traïdor” als valencians a Ribó per no cessar a Pere Fuset pel cas dels suposats fraccionaments de contractes. “Va dir que qui estiguera imputat, dimitiria”, ha enlletgit en relació a un cas portat per Luis Salom, del qual tots han acabat arxivats.

Des de Vox han sigut els primers a parlar del “corró de l'esquerra” del nou govern de València pel repartiment d'assessors i dedicacions exclusives dels regidors. “Tots els regidors ací presents som iguals”, va assegurar.

En aplicació d'una norma portada des de l'antic ministeri d'hisenda de Cristóbal Montoro, que detalla que només 25 dels 33 representants poden tindre representació exclusiva. Així, els 17 regidors del govern tindran dedicació exclusiva, mentre que els altres huit s'han repartit en una oposició de 16, una cosa molt criticada per les tres formacions de dretes malgrat ser una pràctica habitual als ajuntaments, fins i tot on governen ells. Per a Vox, PP i Ciutadans, 3.000 euros mensuals no són suficients.

"Un ratet als matins"

“Han il·luminat una hidra de dos caps, i això que no es podria fer”, ha assenyalat Català sobre les dues vicealcaldies. De nou, el tema de les dedicacions ha sigut l'eix del seu discurs. Ha assenyalat la voluntat de Ribó de “minvar” la capacitat de fer oposició però que, no obstant això, continuaran fent-la.

“No és una decisió dels partits que formem el govern de València, va ser una decisió del PP quan governava Espanya. Si volen demanar responsabilitat, ací els tenen”, ha respost Gómez. Ha assenyalat que estan d'acord que poden fer aqueixa dedicació exclusiva i que, si la llei ho permetera, ho farien, però cal tindre “ull” amb aqueix debat: “S'ha dit que si la retribució d'aqueixa dedicació parcial a vostés no els dóna… Sembla que són 3.000 euros els dóna per a dedicar només un ratet als matins. Em sembla un debat absurd”, ha asseverat amb to dur.

"Fins ací arriba la riuada"

Un dels moments que més ‘riures’ ha alçat, especialment entre els partits de govern, ha sigut el ‘corró’ que l'ultradretà Vicente Montáñez ha portat a l'hemicicle per a exemplificar la “dictadura de l'esquerra” a València. “Si vol li ho regale. Li demane disculpes perquè està usat, però encara alguns fem aquestes coses”, ha assenyalat el regidor a Ribó. “Senyor portaveu de Vox, nosaltres estem obligats a recollir el fem dels ciutadans, no dels regidors. Com a ciutadans, si vosté la deposita on toca, serà recollida. Però fins ací arriba la riuada”, ha contestat l'Alcalde.

Per a Giner, l'estructura de govern que han presentat els governs progressistes és un “autèntic galimaties” molt semblant “al que han fet el senyor Puig i la senyora Oltra en la Generalitat”. Giner ha enlletgit, abans i durant el ple, que hi hagen dos vicealcaldies i que el PSOE engula les “imposicions del senyor Ribó”. Malgrat que ara es votava l'estructura, no un pla de govern que es presentava a les 13 hores, Giner ha trobat a faltar “que no aparega per exemple el Cabanyal” i que, “de nou, qui gana és Grezzi, súper Grezzi”, que portarà Platges a més de mobilitat.

Finalment s'ha procedit a la votació en la qual, en general, Compromís i PSPV han votat a favor, PP i Ciutadans en contra, i Vox de forma variable. Les diferents mesures s'aproven de forma individual; a cadascuna, José Gosálbez mirava en les fulles si havien de votar a favor, en contra o abstenir-se. El seu company, Montáñez, mirava què feia Gosálbez per a copiar-li. En el punt número 14, Montáñez ha votat a favor i Gosálbez en contra. Sobre nomenaments de la Junta Local de Protecció civil, tots dos a favor. Sobre un altre dels punts, el que mira al segon ha tardat molt a alçar la mà encara que resulta que el primer, Gosálbez, s'havia equivocat: “El grup Vox vota a favor o en contra?”, ha preguntat Sergi Campillo des de la taula davant els errors de la ultradreta.

Destacats