25n
25N
25N

Compromís exigeix la transferència dels Rodalia amb una inversió de 3,6 milions per a una xarxa "digna"

Compromís exigeix la transferència dels Rodalia amb una inversió de 3,6 milions per a una xarxa "digna"
01/08/2019 -

Compromís reclama al Govern central la transferència d'”almenys” la xarxa de Rodalia a la Comunitat Valenciana, acompanyada d’una inversió de 3,6 milions d’euros per a prestar el servei “en condicions dignes després d’anys d’oblit” i de la compensació del “deute històric d’infrainversió” en aquesta infraestructura.

Per a aconseguir-ho, la coalició aposta per aplicar la fórmula emprada amb la transferència realitzada a Catalunya, on es contempla una compensació anual per dèficit d’explotació.

El seu objectiu és ampliar la xarxa fins a 745 quilòmetres, “cobrint les deficiències actuals”, i transferir després de la inversió la gestió del servei de Rodalia a la Generalitat per a integrar-lo en els sistemes de gestió de transport públic, “millorant la coordinació i els serveis als ciutadans”. A això “caldria afegir una transferència anual de 63 milions per a compensar el dèficit de gestió de la xarxa”.

Es tracta d’una de les reivindicacions que el senador Carles Mulet pretén posar sobre la taula al pròxim Govern d’Espanya, “siga el que siga i es configure quan es configure”, al costat de la petició d’una auditoria “publica i independent” de l’estat de la xarxa ferroviària de la Comunitat i les inversions no executades pertanyents al Pla de Rodalia 2010-2020.

En concret, Compromís reclama la transferència efectiva d'”almenys” el servei de Rodalia, però “sempre acompanyat d’una inversió prèvia d’almenys els 3.606 milions d’inversió necessària per a tindre la xarxa en condicions dignes, xifra calculada per la Generalitat que no inclou conceptes com un deute històric d’infrainversió en aquesta infraestructura” en la Comunitat.

Per a la coalició, una gestió directa de les rodalies faria “més fàcil acabar amb l’actual model de degradació constant del servei, menyspreu als usuaris i oblit de les inversions promeses”. “Vivim una situació caòtica constant, amb retards, paralitzacions o anul·lacions de serveis, falta de planificació, on anar en Rodalia s’ha convertit en una aventura de risc”.

Mentrestant, denúncia que “des dels despatxos ministerials no pensen en les persones” i “actuacions menors com les de la línia C5 Sagunt-Caudiel, que s’haguera pogut fer a la nit per a no interrompre el servei, han deixat sense trens a les comarques de l’Alt Palància i Camp de Morvedre perquè no els preocupen els usuaris”.

Aquesta situació posa en relleu, al seu judici, que la circulació entre Castelló i València està “sempre sumida en el caos absolut, i les estacions de gran part de la Comunitat Valenciana “continuen sense adaptar-se”. “Amb una gestió directa, difícilment podria ser pitjor, al contrari”, recalca.

“PROMESES INCOMPLIDES” DEL PLA DE RODALIA

Sobre aquest tema, Compromís critica que “no s’han complit” les actuacions del pla del Ministeri de Foment presentat en 2010, sobre infraestructures ferroviàries en la Comunitat fins a 2020, alguna cosa que “demostra el menyspreu constant al País Valencià”.

Entre les “promeses” que incloïa aquest programa, destaca la creació de dues noves estacions de rodalia a València, en l’avinguda d’Aragó i en la zona universitària al llarg del nou túnel passant, xifrada en 700 milions; la prolongació de la línia en el tram Alacant-Torrellano-Elx/Crevillent, per 400 milions, o la prolongació de la Rodalia des d’Alacant fins a Villena (80 milions).

També la prolongació des de Castelló de la Plana fins a Benicàssim i l’estudi de l’ampliació fins a Vinaròs (20 milions) fins a Benicàssim, un projecte “substituït per ampliar alguns trens regionals, amb preu de Regional i no de Rodalia”.

Altres actuacions que contemplava el pla de Foment, segons Compromís, era ampliar la capacitat en els trams Xàtiva-Moixent i València-Bunyol, l’adequació de la línia Xàtiva-Alcoi i el Tren de la Costa amb una línia de Rodalia compatible amb l’Alta Velocitat

Per tot això, per a la coalició, “la realitat és que la xarxa ferroviària valenciana de Rodalia necessita una inversió de 3.606 milions, que permetria compensar el dèficit inversor que ha patit en els últims anys”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − 7 =

museo etnologia
ficcions 2019-2020