Compromís es manté ferm a eliminar definitivament les Diputacions

La coalició proposa modificar la llei de bases del règim local perquè cada Comunitat Autònoma decidisca lliurement sobre l’ús d’aquest organisme

Compromís es manté ferm a eliminar definitivament les Diputacions

Després de l’anunci de l’eliminació de les Diputacions per part del grup de Podem a les Corts, hui Compromís ha fet un pas més enllà i proposa la modificació de la llei de bases per a poder eliminar-les. En concret, la coalició ha presentat una esmena a la formació morada que en les pròximes hores registrarà la seua iniciativa en la cambra autonòmica en les pròximes hores.

El Síndic portaveu de Compromís, Fran Ferri,ha explicat que el seu grup pretén aconseguir l’eliminació de les diputacions i per açò ha plantejat una clàusula en la qual s’especifica que aquesta és una normativa temporal fins que hi haja un canvi en la llei de bases del règim local que permeta fer aqueix pas. Ha incidit que l’objectiu final de la coalició no és tan sols buidar les corporacions provincials de competències, sinó “eliminar-les”.

Precisament, el portaveu de la coalició en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha fet referència a l’article 141.1 de la Constitució, cada territori té la llibertat de decidir en quin organisme pot administrar-se siga una diputació o un altre tipus d’entitats. En aqueix sentit, Baldoví considera que hi ha una majoria suficient en el propi Congrés dels Diputats per a modificar aquesta llei i permetre a cada territori decidir sobre el futur d’aquests organismes.

D’aquesta manera la posició de Compromís es manté ferma i així ho ha assegurat la vicepresidenta de Diputació, Maria Josep Amigó, que ha defensat la labor de la gestió de la pròpia diputació durant aquesta legislatura que ha abandonat el clientelisme per a donar més llibertat de gestió a tots els municipis com és el cas del programa SOM.

Per açò, ha defensat el “buidament polític” que han impulsat en aquests tres anys, “eliminant la discrecionalitat en el repartiment de recursos públics” reduint els convenis singulars, “potenciant l’autonomia municipal, eliminant els plans teledirigits” i “unint esforços amb la Generalitat”.

A més, ha subratllat l’aposta per “potenciar les comarques” i per ajudar a les mancomunitats, les grans oblidades del PP”, fins a aconseguir les reformes legals necessàries per a la seua eliminació. Preguntada sobre com afectaria la supressió a àmbits com el MuVIM, l’Hospital General de València o el cos provincial de bombers, ha indicat que són qüestions a estudiar i en les quals ja s’està treballant, perquè hi ha “clàusules” a les quals atendre.

PODEMOS VEU ASSUMIBLES LES PROPOSTES DE COMPROMÍS

Per la seua banda, el coordinador del grup parlamentari Podemos, César Jiménez, ha indicat que les aportacions de tots dos grups, en una primera ullada, són “assumibles, raonables dins del marc i respectant l’esperit” de la proposta i s’ha mostrat esperançat: “Anem pel bon camí, tindrem abans que acabe la legislatura una llei de coordinació de les diputacions”.

“Són assumibles, haurem de pactar, afinar a última hora alguna redacció, però l’esperit es respecta, hi ha voluntat per part dels dos partits del Consell d’avançar en aquest sentit i som optimistes”, ha assenyalat.

EL PSPV NO ÉS PARTIDARI D’IMPROVISAR

El sotssecretari general del PSPV-PSOE i síndic socialista en les Corts valencianes, Manolo Mata, ha valorat hui la proposta que han fet altres formacions polítiques sobre el futur de les diputacions provincials. En aquest sentit, Mata ha recalcat les decisions que ja ha pres la Generalitat en aquesta matèria i s’ha mostrat partidari d'”aplicar rigor polític i jurídic per a tractar el futur de les institucions provincials”. Per al síndic socialista, “aquesta discussió jurídica i política no es pot improvisar ni resoldre d’una plomada”.

En aquest sentit ha recordat que “el Govern valencià té dues importants decisions adoptades en l’àmbit de les diputacions provincials”. La primera d’elles, tal com ha assenyalat Mata és “una reforma de la Constitució Espanyola que possibilite que cada autonomia s’organitze en aquesta qüestió”. En segon lloc ha recordat que el Consell treballa en la Llei de Governs Locals que ha qualificat de “més ambiciosa, més ajustada a dret i més raonable que qualsevol proposta que hagen fet altres partits respecte a la coordinació amb les diputacions”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 7 =

sagunt a escena 2019
turismo salou