25n
25N
25N

Compromís aconsegueix que els PGE2021 siguen els primers que s'ajusten al pes poblacional valencià

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, li ha arrancat al Govern inversions en rodalia, l’ampliació del pagament a la dependència i l’assumpció del deute de la Marina de València

Compromís aconsegueix que els PGE2021 siguen els primers que s'ajusten al pes poblacional valencià
04/12/2020 -

500 milions d’euros. Ni més ni menys. Aquesta és la quantitat addicional que la formació taronja valencianista de Compromís, amb el seu únic diputat en el Congrés a Madrid, Joan Baldoví, li ha aconseguit arrancar al Govern de Sánchez per al territori valencià. Unes millores econòmiques que giren entorn de l’ajust al pes poblacional del País Valencià, tal com estableix l’Estatut, les inversions en el servei de rodalia, l’ampliació del pagament a dependència que arribaria fins al 50% -actualment es troba al 12%- i a més, el Govern central assumirà el deute de la Marina de València, fet que suposaria un estalvi de pagament al voltant dels 373 milions d’euros, així com finalment no implementarà cap mena de peatge a l’AP-7, autopista que el primer dia de gener de 2020 va ser alliberada. D’altra banda, el Govern destinarà altres inversions a les infraestructures hídriques, en concret amb el col·lector oest del Parc natural de l’Albufera, un augment del pressupost destinat a combatre plagues a les quals s’enfronta l’agricultura com la Xylella, així com s’augmentarà la partida als serveis públics que presta el Govern valencià.

Amb el vot a favor de Compromís als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) i després de l’últim acord aconseguit entre la formació valenciana i el Govern que “completa” el que van aconseguir abans de la presentació de l’esborrany de pressupostos “hem aconseguit que els nous pressupostos siguen una mica més justos amb els valencians i valencianes”, assegura Baldoví. Amb el nou acord s’augmenten les partides per a la cultura valenciana, en concret, per a la Fundació del Palau de les Arts, que passa de 895.000 euros a un milió, i l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), que duplica el pressupost inicial passant de 261.000 euros a 400.000 euros, i, de la mateixa manera, la creació de dues noves partides per a connexions ferroviàries, per part del Govern de Sánchez, milloraran la línia de rodalia de Xàtiva-Alcoi, que rebrà 3 milions d’euros en els pròxims dos anys, i la construcció de la línia Aeroport d’Alacant-Elx Miguel Hernández pressupostada en 65 milions d’euros fins a 2024.

No obstant això, les esmenes estrella de Baldoví que buscaven baixar l’IVA als instruments musicals, incrementar la subvenció a la FSMCV així com aplicar la reducció de l’IVA a les perruqueries, no han pogut seguir endavant. Compromís presentava aquestes propostes, en clau valenciana, perquè el territori valencià gaudís de més autonomia així com que els seus agents socials i culturals, en aquest cas, no comptaren amb més obstacles ni impediments com l’han fet fins ara. D’aquesta manera, Baldoví demanava baixar l’IVA dels instruments musicals destinats a l’ensenyament del 21% al 10 de la mateixa manera que eliminar dels tipus impositius reduïts els festejos taurins canviant-los pels serveis d’imatge personal, és a dir, perruqueries. “Sol·licitem la reducció de l’IVA General (21%) a l’IVA reduït (10%) per als instruments de música destinats a l’ensenyament, complint així amb el compromís adquirit per la majoria dels partits representats al Senat”, “d’aquesta manera, els instruments s’inclourien dins del denominat IVA cultural”, assegura Baldoví. “Els festejos taurins, considerats com una manifestació de crueltat i maltractament animal, no haurien d’estar gravats a un tipus reduït”, insisteix Baldoví.

Baldoví en una negociació pressupostària amb Montero, la ministra d’Hisenda

D’altra banda, una de les apostes de Compromís sobre les bandes de música i el seu desenvolupament cultural en el nostre territori era incrementar la subvenció del Govern central a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) que avui dia té pressupostat un total de 7.000 euros. D’aquesta manera, l’esmena presentada per Baldoví a la secció 24 dels Pressupostos fixats per al Ministeri de Cultura fixava una quantia de 80.000 euros de transferències corrents directes a la mateixa FSMCV. Així mateix, la pujada que proposa Compromís per a la FSMCV incrementaria fins i tot en un total de mil respecte a la quantia actual sumant prop d’uns 73.000 més. No obstant això el Govern no ha accedit a acceptar aquesta esmena, íntegrament, però ha fet un petit pas en multiplicar per dos la partida actual de la mateixa Federació. D’aquesta manera, la FSMCV aconseguirà un pressupost total d’uns 15.000 euros. El ministre de Cultura, també valencià, José Manuel Rodríguez Uribes, ha anunciat que les bandes de música valencianes seran la pròxima incorporació com a manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial, al que Baldoví ha contestat que li sembla “bé”, però que “amb diners, torrons”.

L’acord entre Baldoví i la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, sobre les inversions territorialitzades respecte al pes poblacional del territori valencià suposaran un augment en relació amb els pressupostos del Partit Popular, amb Montoro, que amb el vot a favor de Ciutadans i el PP se’ns van fixar unes inversions del 6-7%, i ara “el que estem negociant, és que les inversions sobrepassen el 10% i es van equipar al pes poblacional”, assegura Baldoví.

Per contra, el mateix govern de Sánchez ja ha anunciat que el nou sistema de finançament autonòmic, la bandera política de Compromís i el mateix Baldoví, es retarda a 2021 “per la pandèmia”. D’aquesta manera, el primer esquelet del finançament autonòmic, que el Govern es va comprometre a presentar al novembre, no veurà la llum, a priori, fins a l’any que ve a esperes de saber si serà a finals o a principis de 2021, fet que Baldoví veu com un tema “irrenunciable”.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 + 17 =