25n
25N
25N

La fortalesa de Compromís amb Joan Ribó supera en vots al Partit Popular de Rita Barberá de 2015

Compromís es converteix en la força més votada, supera al Partit Popular i suma un nou regidor

Jorge Gil - Europa Press

La fortalesa de Compromís amb Joan Ribó supera en vots al Partit Popular de Rita Barberá de 2015

Joan Ribó va arribar a l’alcaldia en les eleccions municipals de 2015 a través del pacte amb el PSPV i València en comú. No obstant això, el Partit Popular mantenia aquesta de ser el partit més votat en la capital del Túria amb l’exalcaldessa Rita Barberá. Després de 24 anys de mandat popular d’àmplies majories, Ribó va arribar a l’ajuntament sense acceptar ni la vara ni el comandament perquè ell no és així.

En les passades eleccions autonòmiques, Compromís ja es va convertir en la força més votada a València però no obstant això si s’extrapolaven aqueixes dades, el bloc de dretes podia haver aconseguit l’alcaldia de València. El panorama era hostil, Compromís no obstant això va resistir i només va perdre 2 diputats en les Corts sent el segon partit del bloc d’esquerres més votat.

“Ribó va començar el seu mandat renunciant a la vara de mando perquè no li anava ni la vara ni el mando.”

Precisament, en aquestes últimes eleccions del 28A que van obrir la renovació del Botànic II o com ho bategen en les pròximes setmanes, la tendència ja mostrava una preocupant baixada de Podem. La formació habitada passava de 13 diputats a 8 i dels quals 2 són d’Esquerra Unida. D’aquesta forma, suposa una perduda de 7 diputats respecte a les eleccions de 2015.

Compromís: una evolució de rècord des de 2011

No obstant això, el protagonista indiscutible de la nit electoral ha sigut Compromís. La coalició ha marcat una trajectòria ascendent des de les eleccions municipals de 2011. Va ser en aqueixes eleccions on la coalició amb un vell conegut com era Joan Ribó aconseguia els 35.881 vots i els seus primers tres regidors. A Joan Ribó li van acompanyar en aqueixa primera etapa Consol Castillo i Pilar Soriano.

La gran pujada va arribar en 2015. Compromís es va convertir en la segona força més votada amb 95.958 vots i un total de 9 regidors. El pacte de la Nau amb el PSPV i València en comú sumava la majoria absoluta per a desbancar a la invencible Rita Barberá que portava 24 anys amb la vara de mando. En aqueixa nit electoral, recordem aqueixa mítica frase de Barberá “de quina Òstia”. En aquells dies, Ribó va començar el seu mandat renunciant a la vara de mando perquè no li anava ni la vara ni el mando.

Al costat de Ribó, es van estrenar alguns desconeguts en el món de la política però que han marcat també en la seua gestió. Des de l’àrea de mobilitat amb Giussepe Grezzi i aqueixa transformació premiada internacionalment com és l’anell ciclista fins al regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, que recordarà per sempre la declaració de les Falles com a patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco. A Grezzi i Fuset que han sigut els que més portades han ocupat en els mitjans, en moltes ocasions, des de la dreta mediàtica, Carlos Galiana en l’àrea dels mercats municipals ha suposat també tota una revolució que culmina també amb el futur Mercat del Grau que veurà la llum pròximament.

Gloria Tello des de cultura, Isabel Lozano en Igualtat o Sergi Campillo que ha posat en valor l’Albufera han aportat el valor genuí de Compromís. Consol Castillo i Pilar Soriano que ja estaven en 2011 van continuar amb responsabilitats també en aquesta primera legislatura dels coneguts com a Governs del canvi.

La dada: Més vots que el Partit Popular de Rita Barberá

Sens dubte, la dada és el de 2019. Compromís ha aconseguit la xifra de 106.395 amb un percentatge del 27,44% enfront dels 105.963 vots que va obtindre el Partit Popular de Rita Barberá amb un 25,71%. Aquesta simbòlica xifra és la que marca el gran canvi que va començar amb l’alcalde de València Joan Ribó en 2011 en l’oposició fins a la seua consolidació definitiva en el Cap i Casal.

Joan Ribó i Compromís han tornat a marcar una pàgina de la història de la democràcia a València. Es converteix així en la força més votada en unes eleccions municipals per primera vegada en 32 anys i supera en vots al Partit Popular de Rita Barberá. Juntament amb els 7 regidors del PSPV que lidera Sandra Gómez formarà un nou govern progressista en la capital. Però de nou la nit electoral ens deixarà per sempre un final agredolç perquè Podem i EUPV que anaven en coalició no han arribat a la barrera del 5%.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − dos =

escalante
Informacion coronavirus