25n
25N
25N

"Enguany no tindrem unes Falles a l'ús, però tampoc serà plantar i cremar"

La primera data que es remena per a celebrar les Falles de 2021 és del 14 al 18 de juliol

"Enguany no tindrem unes Falles a l'ús, però tampoc serà plantar i cremar"
18/02/2021 -

Comencen a perfilar-se les Falles de 2021, i encara que la seua celebració dependrà de l’evolució de la pandèmia, els col·lectius fallers ja treballen en tres escenaris possibles: la segona quinzena de juliol, la primera setmana de setembre o a principis del mes d’octubre. “L’ideal seria fer-les al més prompte possible per a tancar l’exercici faller”, explica Guillermo Serrano, president de la Interagrupació de Falles a aquest diari. Per això, el pla A en el qual es treballa situaria la celebració de les festes josefines del 14 al 18 de juliol.

“Tenim clar que, siga quan siga, enguany no tindrem unes Falles a l’ús. No hi haurà revetles ni actes multitudinaris, però en la mesa de seguiment de les Falles sí que estem plantejant la possibilitat de poder celebrar alguns actes a nivell de cada comissió, com a cercaviles, concursos de paelles o, fins i tot, l’Ofrena”, assenyala Guillermo.

Un punt de vista que també comparteix Rafa Mengo, president de la Federació de Falles d’Especial: “no ens plantegem la possibilitat de celebrar unes Falles en les quals només es faça la plantà i la cremà. Seria un insult per a la festa. Per això, encara que som conscients que tot dependrà de la situació epidemiològica, i que no seran com ens agradaria, la qual cosa volem és tancar l’exercici faller de manera digna“. En aquest sentit, Rafa apunta que “enguany cal reinventar-se, i en comptes d’organitzar una revetla o una discomòbil, es poden plantejar actes pel dia com un café-teatre, un espectacle en acústic, un quint i tapa… A més, es podrien fins i tot eixir de les carpes i els casals, i aprofitar l’espai a l’aire lliure per a evitar estar en espais tancats”.

El sector faller ha sigut un dels més afectats per la crisi sanitària. Després d’afrontar la cancel·lació de les Falles de 2020 i l’ajornament de les de 2021, ara es mostren previnguts. “No cal precipitar-se a triar una data, i tampoc cal tindre pressa per a cancel·lar. Tenim temps d’organitzar i adaptar les Falles a l’actual situació. Per això, quan Sanitat ens done llum verda, ens posarem a treballar per a tirar avant unes Falles dignes”, explica el president de la Federació de Falles d’Especial.

manto_virgen_fallas

D’aquesta manera, si el mes de juliol fallara, els col·lectius fallers compten amb un pla B i C. “En aquest cas – apunta Guillermo Serrano – ens centraríem en la primera setmana de setembre, abans que comence el col·legi, o a l’octubre fent-les coincidir amb els dies festius del 9 i el 12 d’octubre”.

I és que el que no podria suportar el sector de la festa seria una altra cancel·lació. “Seria la ruïna total i absoluta”, diu contundent Rafa Mengo. “Hi ha moltes comissions que ho estan passant malament perquè, en el cas de les Falles d’Especial, hem invertit molt en els monuments i no hem obtingut ingressos. Per això, enguany necessitem plantar i recuperar, en la mesura que siga possible, l’invertit”. Una situació complicada que, tal com conta el president de la Interagrupació de Falles, “ha provocat que quasi un 10% de fallers i falleres s’hagen donat de baixa”.

Per aquest motiu, des de la Federació de Falles d’Especial estan buscant ajudes per a totes les comissions falleres, amb l’objectiu de poder afrontar l’exercici faller més reforçats.

Al març, Falles virtuals

Mentre es decideix una nova data, el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ja ha anunciat que, al març, les Falles seran virtuals. “S’està treballant molt per a crear un programa d’activitats online, que va des de la Crida a la Cremà”. L’objectiu no és un altre que visibilitzar al sector “perquè la gent sàpia que seguim ací, lluitant, i aportar una mica d’esperança”, assenyala Guillermo.

D’aquesta manera, explica Galiana, “es tracta de fer-nos notar, de sistematitzar el que va generar la iniciativa popular fa un any amb ofrenes a casa, falles plantades amb retallables o música des del balcó”. Així s’estan plantejant accions com que “en cada balcó o portal es penge un element que ens identifique, com ‘blusón’ o el polar, per a demostrar que ací viu un faller o fallera”.

Així i tot, hi haurà actes que sí que podran ser presencials el mes de març, com la missa de Sant Josep, ja que tan sols caldrà complir amb les restriccions d’aforament o el lliurament de flors a la verge durant tot el mes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 1 =