25n
Orgull
Orgull

Les comissions protegeixen amb plàstics els seus monuments per a evitar danys per pluges

Les comissions protegeixen amb plàstics els seus monuments per a evitar danys per pluges
30/08/2021 -

Les comissions falleres de la ciutat de València i de localitats pròximes que celebren aquesta setmana actes fallers després de la suspensió de les Falles de 2020 i l’ajornament de les d’enguany a setembre per la pandèmia de la Covid-19, han protegit amb plàstics alguns elements dels seus monuments, que en molts casos llueixen ja en gran part als carrers, per a evitar danys per les pluges de les últimes hores i per les quals es preveu que arriben.

Les precipitacions registrades aquest cap de setmana en la Comunitat Valenciana, abundants en punts de la província de Castelló com Benicàssim i de la de València com Sagunt, no han sigut destacades en la capital valenciana ni en municipis pròxims, per la qual cosa no han provocat danys en les falles que ja estan en la via pública en espera de la ‘plantà’ definitiva.

El mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, Paco Pellicer, ha assenyalat, en declaracions a Europa Press, que la pluja “no ha afectat el procés de la ‘plantà'” iniciat ja, tenint en compte que “no ha sigut excessiva”. “Ha estat bastant controlat. A penes ha afectat més enllà de la incomoditat de ‘plantar’ amb aigua” en alguns moments, ha apuntat.

Pellicer ha destacat que els ‘ninots’ i altres peces dels monuments fallers estan recoberts “amb pintures i vernissos preparats perquè no els afecte la pluja” i ha comentat que a aqueixa protecció s’uneix la que es fa amb plàstics per a protegir diversos elements. “Algunes figures s’han protegit amb plàstics i altres, amb el recobriment que tenen estan protegides”, ha dit.

El mestre major ha comentat que el principal problema que pot ocasionar la pluja es pot donar quan la falla s’està construint, durant la ‘plantà’, “si entra aigua en l’estructura interior” del conjunt.

Paco Pellicer ha assegurat que en aquesta ocasió els treballs ja iniciats de ‘plantà’, que del seu tradicional mes de març han passat a la fi d’agost i principis de setembre per als actes fallers de 2021, “s’han emportat amb total normalitat”. “No hi ha hagut cap problema”, ha exposat, després del que ha apuntat que si s’ha donat alguna incidència ha sigut “puntual”.

L’artista faller ha agregat que el transport dels monuments des dels llocs en els quals es trobaven emmagatzemats en espera de l’arribada dels actes fallers fins als carrers “s’ha fet de manera escalonada” i “ha funcionat bé, sense que hi haja hagut problema”.

Pellicer ha asseverat que els treballs dels artistes fallers als carrers s’han hagut d’adequar en aquesta ocasió a la calor per l’època en la qual ens trobem, a l’estiu i no a la primavera com succeeix al març. “Això és el que diferència de la ‘plantà’ al març” l’actual, ha indicat, però ha insistit que “s’ha fet amb la major normalitat”.

Per part seua, el president de la Federació de Falles Secció Especial de València, Rafael Mengó, ha manifestat que la pluja de les últimes hores en aquesta ciutat no ha ocasionat danys en els monuments fallers que ja són al carrer perquè “no han sigut gran”. Així, ha afirmat a Europa Press que en les falles d’Especial no s’ha donat “cap” incident per aqueixes precipitacions.

No obstant això, Mengó ha ressaltat que davant la previsió de precipitacions i de tempestes, diferents comissions com a Convent Jerusalem o l’Antiga de Campanar han recobert amb plàstics algunes peces per a protegir-les.

Així mateix, ha asseverat que en les comissions falleres hi ha preocupació per la climatologia que es puga donar en els pròxims dies, atés que els actes de les Falles de 2021 tindran lloc de l’1 al 5 de setembre.

“MIRANT Al CEL”

En aquesta línia, ha exposat que s’està “tota l’estona mirant al cel i les aplicacions que informen del temps per a veure el que caurà o no caurà” i ha asseverat que “espanta veure el que ha caigut en poblacions com la de Sagunt”, per la qual cosa ha afegit que s’està “expectant” davant un temps que pot ser “canviant”.

Des de la Interagrupación de Falles, el seu president, Guillermo Serrano, ha manifestat que no li consten incidents per les pluges en els monuments de València i del seu entorn. “De moment, ha plogut poc a València”, ha declarat.

Al seu torn, Serrano ha ressaltat també que davant el que puga passar diferents comissions han tapat amb plàstics algunes peces dels seus monuments per a protegir-los. En tot cas, ha assegurat a Europa Press també que el col·lectiu faller no deixa aquests dies de mirar el cel.

“A veure si aguanta. Esperem que no arriben les pluges de la zona de Castelló i del nord de València. Si cauen quatre gotes no passa res, si hi ha tempestes, els danys serien més”, ha declarat el responsable de la Interagrupación.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set + setze =