Amb la mirada posada en les vacances estivals, la Generalitat es prepara per a afermar un procés de vacunació marcat per l'arribada de les vacunes. Un aspecte que, amb el pas, dels mesos ha permés inocular cada vegada a més persones i fins i tot fer-ho de manera massiva. Per a aquest mes de juny, Ximo Puig, preveu un salt definitiu amb l'arribada d'1,3 milions de dosis en les pròximes setmanes i poder aconseguir així al 55% de les persones vacunades amb almenys una dosi i que entorn del 30% estiga completament immunitzada quan s'inicie l'estiu.
Des que començara el procés de vacunació massiva s'ha fixat el mes de juny com el decisiu per a aconseguir un grau d'immunització que permeta afrontar la recuperació econòmica com més prompte millor. Tant és així que en tot el mes de juny arribaran 1,3 milions de dosis de vacunes, és a dir, pràcticament la meitat de les dosis ja administrades fins al moment (2,6 milions). D'antuvi, Puig va anunciar divendres passat que aquesta setmana s'inocularan 351.000 vacunes, una xifra rècord.
Hui dia, pràcticament tots els majors de 70 anys (97%) tenen almenys una dosi administrada i tres de cada quatre compten amb la pauta completa. Des de la fi d'estat d'alarma, aquest grup representa un 5% dels casos de Covid-19 detectats en territori valencià. "No podem fer passos arrere perquè seria molt negatiu, i si volem arribar a les portes de l'estiu amb la situació que tenim cal continuar combinant la vacunació amb la prevenció", declarava Puig el divendres passat.
Comparació comunitats autònomes
La Comunitat Valenciana ha rebut més de 2,8 milions de vacunes des que començaren a arribar a totes les comunitats autònomes al desembre i ha administrat una mica més de 2,6 milions. Unes dades que, segons ofereix l'últim informe del Ministeri de Sanitat del 28 de maig, situen a l'autonomia valenciana amb un alt percentatge de vacunació: 93,2%. No obstant això, per a poder veure amb perspectiva les dades de la Comunitat, cal contrastar amb altres regions.Les comunitats autònomes amb major percentatge de vacunació fins ara són Astúries (98,3%), Navarra ( 96,5%) i Andalusia (96,5%). Cal aclarir que la quantitat de vacunes rebudes entre les diferents regions varia segons la població que residisca en aquestes, ja que Andalusia ha administrat més de 4,5 milions de dosis, mentre que Astúries no arriba a les 740.000.
D'altra banda, les autonomies amb pitjors números fins al moment són Múrcia (88,1%), Catalunya (90,3%) , Balears (90,5%), Canàries (91,4%) i Madrid (91,7%). El nombre de persones immunitzades en tot l'estat espanyol supera els 6 milions, el 18,6% de la població.
101 nous punts vacunació
Un total de 101 punts de vacunació obrien la setmana passada les seues portes al llarg de tot el territori valencià. Comptant amb els 32 punts que ja es trobaven en funcionament, la Comunitat Valenciana disposa de 133 vacunòdroms, que agrupen la ciutadania de 328 municipis, mentre que, en els més de 200 municipis restants, que corresponen a les zones bàsiques de salut més remotes o amb accés més difícil, es continuarà vacunant en els mateixos centres de salut.Un potent desplegament de recursos assistencials que, com va assenyalar la consellera de Sanitat, Ana Barceló, "permetrà a la Comunitat Valenciana administrar mig milió de vacunes a la setmana, és a dir, 400 vacunes cada tres minuts". Sens dubte, un important ritme de vacunació que s'aconseguirà durant aquest mes de juny, quan està previst que, cada setmana, dos avions amb vacunes de Pfizer aterren en l'aeroport de Manises.