25n
25N
25N

Rialles a la francesa per a inaugurar el cicle de cine del Centre del Carme

El Centre del Carme Cultura Contemporània inaugura aquest dijous el seu cicle de cine ‘CCCCinema d’Estiu’ amb la comèdia francesa ‘Riens du tout’ (1992)

Rialles a la francesa per a inaugurar el cicle de cine del Centre del Carme
31/07/2019 -

El Centre del Carme Cultura Contemporània refrescarà les nits d’agost amb un cicle de cine de comèdia europea. ‘De què ens riem a Europa?’ oferirà, de l’1 al 30 d’agost, un estiu carregat de rialles, amb 26 títols produïts en els segles XX i XXI i pertanyents a diversos punts de la geografia europea. Clàssics poc vistos, obres mestres ignotes, films sorprenents que no van arribar a estrenar-se a Espanya comparteixen cartell amb perles imprescindibles de la comèdia europea que fa molt de temps que no són exhibides. El cicle s’inaugura aquest dijous amb la comèdia francesa ‘Riens du tout’ (1992).

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que “des del Centre del Carme volem oferir, aquest mes d’agost, una opció cultural de qualitat tant per als valencians que passen aquest mes en la seua ciutat com per al públic estranger que ens visita, que constitueix més d’un 20 % del nostre públic”.

Pérez Pont ha remarcat que “amb aquest cicle, desenvolupat específicament per al Centre del Carme pel crític Daniel Gascó, abordem la comèdia, un gènere de vegades poc atés en els circuits especialitzats, però que ens permet oferir múltiples mirades a Europa a través de l’humor”.

Inèdita a Espanya, ‘Riens du tout’ (1992), que obri el cicle, és l’òpera prima del director Cédric Klapisch (‘Una casa de bojos’, ‘Les poupées russes’ i ‘Nova vida a Nova York’). El coordinador del cicle Daniel Gascó ofereix algunes claus sobre el film “traduïble com ‘res en absolut’, el seu títol es referix al buit existent entre el tot i els elements microscòpics que el componen. ‘Rien’ (el no-res) en oposició a ‘tout’ (el tot)”.

Amb aquest film, Cédric Kaplisch aborda el seu tema predilecte: la distància entre els interessos de l’individu i els del grup a què pertany. La pel·lícula es va rodar curiosament a Valença, que antigament es coneixia com la València de França. Segons Gascó, “aquest film hauria de ser obligatori per a estudiants d’economia. El protagonista activa una sèrie d’estratègies per a salvar una empresa”.

El divendres, 2 d’agost, el Centre del Carme obri la porta a la producció anglesa ‘The Rutles: all you need is cash’ (1978), una paròdia dels Beatles, dirigida per Eric Idle, membre dels Monty Python, que introdueix al seu torn a membres del mític ‘Saturday Night Live’ com Bill Murray, John Belushi i Dan Aykroyd. Un repartiment d’excepció amb l’aparició també de Mick Jagger i Paul Simon, encara que no figuren en els títols de crèdit. La banda sonora va tindre molt d’èxit i va ser nominada als Grammy. Sens dubte, ‘The Rutles’ és l’obra més brillant que va fer Eric Idle. Un any abans que els Monty Python parodiaren la vida de Jesucrist en ‘La vida de Brian’, ‘The Rutles’ fa igual amb el celebèrrim grup britànic.

El cineasta turcoalemany Fatih Akin es cola en el claustre gòtic del Centre del Carme el dissabte vinent 3 d’agost amb ‘Im Juli’ (2000). Aquesta comèdia alemanya està considerada com una ‘road movie’ salvatge, divertida, multicultural i plena d’acció, però sobretot, desinhibidament romàntica. Akin la considera un conte de fades, que contrasta amb la seua òpera prima, ‘Kurz und schmerzlos’, que tenia influències del neorealisme italià. Una dada curiosa és que “en una de les etapes d’aquesta ‘road movie’ passen per Romania, de la qual només es mostren unes fotos ja que el govern va prohibir filmar al país” explica Gascó.

Un dels millors exponents del que es va anomenar neorealisme rosa, ‘Domenica d’agosto’ (1950), es projectarà aquest primer diumenge d’agost. El neorealisme rosa, moviment que segueix al neorealisme, fa un tractament de la gent humil, la misèria d’un país després de la 2a Guerra Mundial, des de l’angle de la comèdia. Aquest primer film de ficció de Luciano Emmer mai es va estrenar a Espanya. Potser una de les raons principals siga que apareix una figura tràgica molt injuriada per la societat de l’època que Emmer col·locava en quasi tots els seus films: la dona fadrina que ha quedat embarassada. Amb aquesta pel·lícula, el Centre del Carme obri el pas a la comèdia italiana que tindrà un gran pes en aquest cicle perquè la considera una de les grans influències per a la resta de la cinematografia.

El ‘CCCCinema’ del Centre del Carme tindrà lloc a les 22 hores, amb entrada gratuïta, cada nit d’agost, llevat dels dilluns. Les pel·lícules es projecten en versió original, amb subtítols en castellà. Tota la programació en www.consorcimuseus.gva.es.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 2 =

museo etnologia
museo etnologia
ficcions 2019-2020