L''Observatori En Ruta' de la Diputació arriba a 32 municipis valencians

Guardar

Presentació del ‘Observatori En Ruta’
Presentació del ‘Observatori En Ruta’

L’Observatori En Ruta és un servei d’educació ambiental impulsat per l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i la Fundació València Clima i Energia de l’Ajuntament de València, i des de la seua posada en marxa el passat 26 de gener i fins al mes de maig, ha fet 156 activitats a 32 municipis.

“L’Observatori En Ruta es va presentar al CEIP El Campés de la Pobla de Vallbona i des d’aleshores està realitzant activitats sobre canvi climàtic, estalvi energètic, reducció de residus i reutilització, i consum responsable. De moment hem arribat a 10 comarques, atenent un total de 3281 persones en formats molt diversos: al carrer, en escoles i instituts, en fires o en centres cívics”, ha destacat la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó. Estes activitats s’actualitzen constantment i s’adapten a les realitats socioambientals i educatives de cada sol·licitud.

Per la seua part, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramón, ha mostrat la seua satisfacció pel fet que “un equipament d’educació ambiental punter a tot l’Estat, com l’Observatori del Canvi Climàtic, puga arribar ara a tota la província de València, gràcies a la col·laboració amb la Diputació de València”. L’Observatori del Canvi Climàtic es posà en marxa en 2012, pel que “després de deu anys de funcionament, és el moment de transmetre i compartir tot l’aprenentatge acumulat sobre com comunicar l’emergència climàtica”. Així mateix, ha subratllat que “l’educació ambiental és un pilar fonamental per a la transició ecològica, cosa que a València tenim molt present amb les Mission i el repte de ser una ciutat climàticament neutra al 2030, un objectiu que només es podrà aconseguir amb una ciutadania conscienciada i informada”.

A banda de visitar centres educatius, l’Observatori ha participat en fires, trobades i mercats mitjançant la instal·lació d’un estand acompanyat d’elements expositius per tal d’informar sobre conceptes bàsics del canvi climàtic i sensibilitzar sobre la importància de les accions tant col·lectives com individuals per a la seua mitigació.

De fet, durant els darrers mesos ha estat a la Mostra Tasta la Font 3.0 de la Font de la Figuera, la VIII Fira del Comerç i Gastronòmica de Benigànim, la I Biofira de Tavernes de la Valldigna, la VI Marxa d’Escoles per l’Horta a Meliana o la Fira Dinàmica d’Albalat dels Sorells, entre d’altres.

Educació ambiental també a l’estiu

El servei itinerant ofereix una àmplia oferta educativa. Alguns d’aquests tallers són “La ruleta dels aliments”, “Les teues decisions compten” o “Els vampirs de l’energia”, així com les exposicions “Adaptació, l’altra lluita contra el canvi climàtic” i “Emergència climàtica: fets i dades”, que es cedeixen temporalment.

A més, s’ha tematitzat el cotxe que s’utilitza per als desplaçaments, capaç d’arribar en mode elèctric a gran part de les comarques; s’ha dissenyat una maleta pedagògica que inclou materials i recursos didàctics com experiments per conéixer la dinàmica del canvi climàtic i les accions d’adaptació i de mitigació; com també un formulari de compromisos que servirà per a generar una escultura col·laborativa de compromisos front al canvi climàtic.

Com explica Maria Josep Amigó, “l’educació ambiental ens ajuda a replantejar-nos la manera en què vivim en l’actualitat. Ha de ser constant i adreçar-se a totes les edats, especialment als adults: una associació veïnal, un club esportiu, una comissió fallera, jubilats i pensionistes… Per això, en una crisi climàtica i en un planeta amb recursos finits, la necessitem més que mai”.

Amb l’arribada de la calor, l’Observatori s’adapta a escoles d’estiu, campaments urbans, fires o trobades, ja que la lluita contra el canvi climàtic no entén de vacances. Per tant, aquells ajuntaments, entitats o associacions que desitgen incorporar aquests recursos educatius gratuïts a la seua programació estiuenca, poden sol·licitar la visita de l’Observatori a través de l’adreça electrònica oer@climaienergia.com o als telèfons 677 629 888 / 678 955 419.

Destacats