Ontinyent disposarà en 2025 de tres noves infraestructures socials que reforçaran la seua capitalitat i convertiran la ciutat en un referent en aquestes polítiques. Concretament, s'ha projectat la creació d'un Centre Especialitzat en Malaltia Mental (CEEM), un Centre de Rehabilitació i Integració Social de Malalts Mentals Crònics (CRIS) i un Centre de Dia per a Infància i Adolescència.
Aquests centres seran una realitat gràcies al Pla Convivint de la Generalitat Valenciana i està previst que l'Ajuntament demane la delegació de competències seguint la fórmula del Pla Edificant per tal d'agilitzar al màxim l'execució de les obres.
Aquesta setmana l'alcalde Jorge Rodríguez ha visitat València per reunir-se amb la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el director d'Infraestructures Socials, Enric Juan, per tal d'iniciar immediatament uns treballs que permetran el desenvolupament d'aquesta pla en la ciutat durant els pròxims tres anys.
L'Ajuntament d'Ontinyent gestionarà les obres

El Pla Convivint estableix la necessitat de construir a Ontinyent un Centre Especialitzat en Malaltia Mental (CEEM) amb 40 places i un Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) de malalts mentals crònics de 70 places. A més, preveu la creació d'un Centre de Dia de Suport Convivencial i Educatiu per a la infància i l'adolescència, on s'integrarà el programa El Rogle, que acull Ontinyent des de fa anys.
Per a la construcció d'aquestes tres infraestructures, la vicepresidenta Oltra va proposar a l'alcalde dues fórmules: que la Conselleria s'encarregue de tot el procés, la qual cosa podria alentir la seua execució, o que siga l'Ajuntament qui assumisca la tasca i execute els projectes amb els fons autonòmics, mitjançant una fórmula similar a la de l'Edificant que està permetent construir i rehabilitar els col·legis i instituts públics de la ciutat.
L'opció escollida per l'equip de govern valldalbaidí és la segona, per la qual cosa serà el mateix Consistori qui es faça càrrec de gestionar la construcció. Així, ara s'inicia el procés de redacció de les memòries que permetran quantificar el cost dels centres i, posteriorment, es demanarà la delegació de les competències i els imports econòmics que haurà de transferir la Generalitat per començar la redacció dels projectes i l'adjudicació de les obres.
Una vegada finalitzades les obres i equipats els centres, la Conselleria de Polítiques Inclusives serà la que s'encarregarà de la seua gestió i manteniment i passaran a integrar-se en la xarxa pública.
Infraestructures molt necessàries
L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, reconeix que els tres centres socials "són infraestructures molt necessàries per a atendre la població més vulnerable i, per tant, treballarem al màxim perquè siga possible tindre acabats els centres com més prompte millor".
Tal com destaca el primer edil, per a l'Ajuntament assumir la construcció de tres centres socials suposarà "un gran esforç administratiu i tècnic, al qual cal sumar el que ja està suposant l'execució de tot l'Edificant, amb la rehabilitació de col·legis i instituts i la construcció d'un IES de nova planta com el de l'Estació", però recorda que "la nostra obligació és no deixar passar cap oportunitat de millorar la qualitat de vida de les nostres veïnes i veïns".
560 milions en quatre anys

El Pla Convivint, que es presentava a mitjan abril de 2021, té l'objectiu de dignificar la xarxa pública de serveis socials amb nous models residencials, més humanitzats i centrats en les persones, i amb una aposta clara per acostar els recursos a la ciutadania.
En aquest sentit, pretén cobrir les necessitats garantint una equitat territorial, permetent que cada departament tinga, almenys, un centre de cada tipologia; la disminució del temps de desplaçament, fixant-se 20 minuts màxims per als centres de dia i 30 minuts per als centres residencials; l'eficiència temporal i econòmica; i la lluita contra la despoblació amb el disseny de recursos de proximitat per als quals s'optarà per les extensions dels centres diürns.
La inversió prevista, de 560 milions d'euros en quatre anys, es destinarà a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental que, a més, suposarà la creació de 3.500 nous llocs de treball directes.