La Diputació de València ha iniciat la senyalització de farmàcies rurals en mig centenar de municipis amb un cens inferior al miler d'habitants, atenent així una de les reivindicacions exposades per l'Associació de Farmàcies Rurals-VEC de la Comunitat en la reunió que va mantenir l'any passat amb el responsable provincial de Desenvolupament Rural i polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera.
El diputat Rivera explica que aquesta acció coordinada amb l'àrea de Carreteres, que s'ha encarregat d'estudiar les ubicacions i senyalitzar les farmàcies, s'ha realitzat "atenent el major risc d'abandó de negoci i el que suposaria la desaparició del servei per a localitats xicotetes, en les quals aquestes farmàcies són fonamentals en la seua labor d'assessorament". En molts casos, "els responsables d'aquests establiments són l'únic personal sanitari dels pobles, i ofereixen una atenció complementària als centres de salut", afig Rivera.
L'acció s'ha iniciat ja en les demarcacions de Bétera i Villar del Arzobispo, en concret en les poblacions d'Alfara de la Baronia, Algar de Palancia, Benavites, Segart i la Yesa, i continuarà fins a senyalitzar les farmàcies de 51 municipis valencians, amb l'objectiu de facilitar la seua localització als conductors i visibilitzar la seua presència a visitants ocasionals.
La senyalització de les farmàcies rurals en travessies o accessos de pobles xicotets, generalment amb una població envellida, va ser una de les peticions formulades pel col·lectiu durant la reunió mantinguda l'any passat amb els responsables de la Diputació, com a mesura efectiva per a mantenir la viabilitat de negocis fonamentals per a les persones que habiten aquests municipis.
Col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics
En paral·lel a aquesta acció conjunta de Desenvolupament Rural i Carreteres per a millorar la visibilitat de les farmàcies rurals, l'àrea provincial de Benestar Social que dirigeix Pilar Sarrión coordina el conveni signat entre la Diputació i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF), mitjançant el qual la corporació aporta 30.000 euros, la mateixa quantitat assignada pel MICOF al projecte de sostenibilitat d'aquestes farmàcies i de les denominades VEC, viabilitat econòmica compromesa.
Amb les ajudes concedides per la Diputació i el MICOF a les farmàcies rurals i VEC, els establiments poden destinar un 50% a millores i adequacions de l'oficina de farmàcia, renovació de material informàtic, despeses de lloguer i subministraments com l'aigua, llum i telèfon. L'altre 50% de l'ajuda es dedica a la formació i educació a la ciutadania, que compromet al beneficiari a realitzar activitats que milloren l'atenció sanitària dels pacients del municipi.
Diputació, MICOF i Associació de Farmàcies Rurals-VEC tenen clar que, des de la perspectiva de la despoblació, resulta necessari mantenir i augmentar la inversió pública en aquesta mena de serveis, siguen públics o privats, tenint en compte l'àmbit d'actuació i les competències de cada institució. L'existència d'una farmàcia és important a l'hora d'abandonar o instal·lar-se en un municipi rural, raó per la qual es té present en les polítiques contra la despoblació en les quals treballen ens públics com en aquest cas la Diputació.