Xàtiva

Xàtiva vol tornar a ser "capital ferroviària" gràcies a la millora integral de la línia amb Alcoi

La inversió d'Adif de 150 milions d'euros reduirà el temps de trajecte i millorarà les freqüències

1 minut

La línia Rodalia de Renfe de Xàtiva, una de les quals es renovaran amb obres.

Adif invertirà 150 milions d'euros en el projecte de millora i modernització integral de la línia fèrria entre Xàtiva i Alcoi, donant resposta a una demanda històrica que permetrà reduir el temps del trajecte i augmentar les freqüències.

Es tracta de la inversió més elevada des de la construcció d'aquesta la línia fèrria, i contempla una sèrie d'actuacions que permetran eliminar les restriccions de velocitat d'alguns trams. Actualment, es treballa en l'objectiu de poder traure a licitació les obres durant el primer semestre de 2023 i que s'executen en un període concret de 64 setmanes des del seu inici.

Concretament, l'execució d'aquest projecte suposarà una inversió de 65 milions d'euros en el tram Xàtiva-Ontinyent i de 85 milions d'euros en el tram Ontinyent-Alcoi i contempla la modernització de la via, així com altres actuacions en els túnels i en els passos a nivell. D'aquesta manera, s'eliminaran les restriccions de velocitat d'alguns trams, millorant així tant els temps de viatge com les freqüències.

A hores d'ara s'estan duent a terme obres de millora de les instal·lacions de seguretat en diferents punts de la línia i ja s'estan redactant els projectes de millora i modernització integral dels trams Xàtiva-Ontinyent i Ontinyent-Alcoi, que conformen els 67 quilòmetres d'aquesta línia fèrria.

Roger Cerdà i Toni Francés en una recent reunió celebrada a Madrid amb representants d'Adif i Renfe

Xàtiva, capital ferroviària

Per a l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, aquest anunci és una "magnífica notícia que ens permetrà recuperar la capitalitat ferroviària que ha tingut Xàtiva històricament dins de les comarques centrals, tornant a ser el lloc d'eixida i d'arribada del conjunt de viatgers de la zona". "Gràcies a la inversió, que escolta una demanda ciutadana històrica, tindrem una línia molt més competitiva i útil del que és en l'actualitat", incideix el primer edil.

En aquest sentit, Cerdà recorda que en els pròxims anys Xàtiva tindrà la seua parada de tren d'alta velocitat, "permetent-nos recuperar un important protagonisme com a nus ferroviari tant per a aquelles persones que vulguen desplaçar-se cap a València o per a aquelles que, a través de l'AVE, ho vulguen fer cap a Madrid".

Estació de Xàtiva

Una decisió estratègica

En el cas de l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, "després de dècades, suposa un compromís històric per part del Govern d'Espanya i d'Adif, una decisió estratègica que comportarà la inversió més gran en aquesta línia des de la seua construcció, fa més d'un segle".

Francés afig que "la millora del tren Xàtiva-Alcoi és una oportunitat i una aposta per la vertebració del territori i per la millora de les comunicacions a les nostres comarques, tenint a més en compte que Xàtiva es convertirà en un nus fonamental de connexió ferroviària amb Madrid, Barcelona i el sud d'Espanya, a través del corredor mediterrani i de l'Alta Velocitat".

Etiquetes: