El nou Palau de Justícia de Xàtiva, una infraestructura clau per al futur de la capital de la Costera, continua fent passos cap endavant. La Generalitat ha acceptat la cessió gratuïta de part del Reial Monestir de Santa Clara per a destinar-lo a la construcció d'una nova seu judicial a la ciutat, tal com estava planificat.
Concretament, la cessió de 1.517 m² de superfície, realitzada per l'Ajuntament mitjançant mutació demanial, s'ha aprovat per un període de 50 anys. Amb aquesta cessió es posa a la disposició de la Generalitat l'immoble lliure de càrregues, gravàmens i al corrent de qualsevol despesa.
L'àrea que encapçala Gabriela Bravo té previst destinar un total d'11 milions d'euros a traslladar els jutjats de la capital de la Costera des de la seua ubicació actual en el Palau d'Alarcó a l'antic convent de Santa Clara, concretament la part que dona a l'Avinguda Selgas.
La Generalitat mantindrà la titularitat del bé mentre continue afectat a l'ús o servei públic que va motivar la mutació i, per tant, conserva el seu caràcter demanial. En cas de no destinar-se a l'ús o servei públic o deixara de destinar-se posteriorment, revertirà a l'administració transmitent, i s'integrarà en el seu patrimoni amb totes les seues pertinences i accessions. Aquesta part del Reial Monestir s'incorporarà a l'Inventari General de Béns i Drets de la Generalitat en concepte de bé de domini públic destinat al servei públic d'administració de justícia i adscrit a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.
Unes instal·lacions accessibles i funcionals

El nou Palau de Justícia, que atendrà una població estimada de més de 87.000 persones de 26 municipis, mantindrà els quatre jutjats d'instrucció i la resta d'òrgans que actualment operen en el Palau d'Alarcó, però oferirà unes instal·lacions accessibles, funcionals i molt més còmodes per a les persones usuàries i per als seus treballadors i treballadores.
En aquest espai s'incorporarà un nou servei de mediació judicial així com quatre despatxos per a fiscals, la Clínica Mèdic Forense, el Gabinet Psicosocial Comarcal, l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Delicte i la Unitat de Valoració Forense Integral. També comptarà amb arxius, calabossos i una cambra Gesell per a atendre menors. A més, es reservarà espai per si és necessari ampliar les instal·lacions en el futur.
La Generalitat ha pressupostat la inversió en 11 milions d'euros, però serà l'Ajuntament el que haurà d'assumir el desmuntatge de l'oficina de Turisme i la restauració i protecció de l'antiga muralla, pròximes a la zona on s'actuarà.
Després de l'anunci de la Conselleria d'acceptar la cessió, el pròxim pas és traure a licitació la redacció del projecte, un projecte que s'espera que siga una realitat l'any 2026.
Pla d'Infraestructures Judicials

La Comunitat Valenciana compta actualment amb un total de 60 immobles destinats a ús judicial. En molts d'ells és complicat optimitzar els espais i adequar-los a les més modernes concepcions dels edificis de servei públic. A vegades fins i tot és complicada la renovació de l'equipament dels centres de treball. En general els sistemes de climatització i il·luminació han quedat obsolets i requereixen una intervenció per a aconseguir els estàndards d'eficiència energètica.
Per això, s'ha impulsat el Pla d'Infraestructures Judicials, en el qual es busca convertir aquests espais en funcionals i eficients perquè possibiliten desenvolupar adequadament l'activitat judicial i garantisquen l'accés en condicions d'igualtat a la Justícia així com la protecció dels drets, especialment de les víctimes de qualsevol delicte. En 2022, aquest pla suposarà una inversió de 68,4 milions d'euros.
Així mateix, des de la Generalitat es treballa per a disposar d'un Pla de Justícia Inclusiva i Accessible en el qual està previst actuar en un total de 33 seus judicials, amb una inversió de 6,1 milions d'euros, per a eliminar totes les barreres arquitectòniques, sensorials i cognitives que obstaculitzen o dificulten l'accés als tribunals per a les persones amb diversitat funcional.