La Setmana Santa ha tornat a la normalitat a Xàtiva després de dos anys marcats per la crisi sanitària. Una de les celebracions més arrelades de la capital de la Costera, i una de les més antigues de la Comunitat Valenciana, celebra aquest 2022 la totalitat d'activitats, trasllats i processons com a marca la tradició.
L'única excepció serà l'acte de la Tamborada, previst per a aquest dissabte 9 d'abril, a partir de les 19 hores, que canvia el seu habitual escenari de la plaça del Mercat pel de l'Albereda Jaume I, un espai més ampli per a evitar les habituals aglomeracions que es formen durant el seu transcurs, en comptar amb totes les bandes de tambors i timbals de les confraries de la ciutat.
La coneguda com a Setmana Santa Setabense també és una de les més extenses del territori valencià, ja que va iniciar el seu ampli ventall d'actes el passat dilluns 28 de març, allargant-se fins al dilluns 18 d'abril. Declarada com a Festa d'Interés Turístic Provincial, la festa compta a Xàtiva amb una Germandat de setze confraries, sent una celebració amb gran participació que aglutina en el seu si molts i moltes confrares de la ciutat i de la comarca. Es tracta d'una manifestació religiosa amb un alt valor cultural i patrimonial que cada any atrau centenars de visitants de la zona.

Una manifestació devocional de gran magnitud
Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, destaca que "la Setmana Santa Xativina constitueix una manifestació devocional de gran magnitud i arrelament a la ciutat. Mostra vivent de la tradició històrica de Xàtiva, els seus orígens medievals li atorguen la categoria de ser una de les celebracions més antigues i de major relleu del nostre territori" motiu pel qual "la importància de la nostra Setmana Santa, en les seues diverses vessants religioses, socials i culturals, és un fet que cal valorar i tindre cura".
Per al primer edil, "després de dos anys en què l'afectació per la pandèmia ha impedit la celebració dels actes processionals, és desig de la Corporació que enguany la Setmana Santa Setabense es puga desenvolupar amb el major nivell de normalitat i que la situació sanitària permeta que les imatges puguen recuperar els carrers de la ciutat amb tota la seua esplendor".

Alt valor cultural i patrimonial
Els orígens de la Setmana Santa Setabense es remunten a la fi de l'Edat Mitjana. Però en els arxius municipals es va perdre tota la documentació anterior a l'any 1707, cremada en l'incendi de la ciutat, així com en la dispersió dels documents dels convents de la ciutat després de la desamortització i en la destrucció de patrimoni religiós en 1936. Va ser durant el segle XVIII quan la Setmana Santa va aconseguir la seua màxima esplendor, considerant-se una de les més destacades de tota l'àrea mediterrània.
Durant aquestes setmanes els carrers de la ciutat congreguen nombroses persones que s'acosten per a contemplar les processons, de colpidora solemnitat i depositàries d'un ric patrimoni històric, artístic i religiós. La Confraria de la Sang és una de les més antigues d'Espanya, remuntant-se els seus orígens al segle XIV.
La importància de la nostra Setmana Santa, en les seues diverses vessants religioses, socials i culturals, és un fet que cal valorar i tindre cura
Així mateix, aquesta celebració compta amb unes característiques especials. L'Ecce-Homo i Nostra Senyora de la Soledat són els protagonistes d'una de les processons més conegudes: la de les Cortesies o L'Encontre que se celebra el Dimecres Sant. La imatge de Nostra Senyora ix de la Col·legiata, i la de l'Ecce-Homo de l'església de Nostra Senyora de la Mercé, trobant-se, a mitjanit, enfront de l'església de Sant Francesc.
A més, les imatges que es processionen estan compostes per elements artístics molt destacats, en comptar amb algunes de les més antigues de la Comunitat Valenciana, d'alt valor, i en la construcció de les quals van participar els millors especialistes de l'època. Un d'ells va ser el valencià Josep Esteve Bonet, destacat escultor neoclàssic especialitzat en imatgeria religiosa.
Un altre element destacat i que juga un paper fonamental de Setmana Santa Setabense és la música. Al costat de les bandes de tambors de cada confraria participen les dues societats musicals locals. La Primitiva Setabense i la Nova de Xàtiva han editat conjuntament dos treballs d'alt valor artístic titulats "Marxes processionals", amb una recopilació de les peces que sonen pels carrers de la ciutat per Setmana Santa. Entre elles es troba la Marxa Fúnebre núm. 3 d'Atilio Bruschetti, músic italià que va residir a Xàtiva a principis del segle XX.