Xirivella ha sigut reconeguda per la Generalitat Valenciana dins de la VI Edició dels Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere. El jurat ha premiat a Xirivella amb un esment d'honor en la categoria d'Ajuntaments de més de 20.000 habitants per la recent instal·lació en diversos punts de la ciutat de quatre monòlits reivindicatius del feminisme dedicats a dones destacades per la seua trajectòria professional i personal i que han contribuït en l'avanç cap a la igualtat.
Michel Montaner, alcalde de la localitat, ha sigut l'encarregat de recollir el guardó en l'acte de lliurament de premis celebrat aquest divendres a la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre. "Els monòlits feministes instal·lats recentment en el municipi, objecte d'Esment d'Honor en aquest lliurament de premis, honren la lluita històrica de la nostra ciutat en matèria feminista. En contra del que alguns pretenen, la igualtat entre persones no és un recurs estètic ni una trinxera ideològica. La igualtat és una necessitat social. És un fet imparable. I, per damunt de tot, és un fet just", ha assegurat Montaner.
Quatre monòlits per a cinc dones inolvidables
Xirivella va col·locar el mes de novembre passat quatre monòlits dedicats a cinc dones destacades en la lluita per la igualtat. A la Casa de la Dona es troba el monòlit dedicat a les germanes Lis Pardo. Dolors i M. Salud van destacar al llarg de la seua trajectòria com a professionals de l'art floral. En l'àmbit social i feminista a Xirivella, ambdues es van involucrar en el teixit social, es van integrar en el Fòrum Ciutadà, van ser sòcies de l'Associació de Comerç, de la qual Salut també va ser presidenta, fent molt recalcament en l'ús del llenguatge inclusiu i la igualtat. Van ser fundadores, amb altres companyes, de l'associació Col·lectiu Feminista Victoria Sau i la Coordinadora de Dons per la Igualtat de Xirivella, i impulsores de la Casa de la Dona.
A la porta del Centre de Salut està situat el record a Concepción Criado. La doctora Criat és considerada la primera metgessa rural d'Espanya i la primera que va aconseguir plaça pròpia en una localitat, en aquest cas, Xirivella. Llicenciada en magisteri i medicina, i especialista en oftalmologia, va exercir en la localitat a partir de l'any 1929.
María Moliner té el seu reconeixement davant la biblioteca municipal. Moliner va ser filòloga, bibliògrafa, lexicògrafa i autora del 'Diccionari d'ús de l'espanyol'. Finalment, Clara Campoamor, diputada i defensora del dret al sufragi femení, té el seu monòlit al parc que porta el seu nom.