Xirivella aprova un "ambiciós pla" per a reduir les emissions i millorar l'eficiència energètica

Pretén reduir les emissions de CO2 en un 40 % i augmentar l'eficiència energètica en un 27 %

Guardar

Rodona d'entrada de Xirivella
Rodona d'entrada de Xirivella

Xirivella ha aprovat el Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible, amb el qual pretén disminuir les emissions de CO₂ almenys en un 40% i augmentar l'eficiència energètica en 27 punts en 2030. Per a això ha dissenyat un total de 26 accions, algunes de les quals ja han començat a desenvolupar-se, que compten amb un pressupost de 2,1 milions d'euros executable fins a 2030.

Les accions s'han elaborat partint els resultats d'un estudi previ que situa al transport com el punt més crític, ja que representa el 37% del consum energètic i el 45% de les emissions totals del municipi. Li segueix el sector residencial, el sector serveis i finalment l'industrial, mentre que les infraestructures i serveis municipals suposen un 4% del total del consum i emissions de la localitat.

L'Ajuntament està treballant des de 2018 a reduir la petjada de carboni de les instal·lacions i serveis municipals, amb excel·lents resultats. Per a això s'ha renovat l'enllumenat públic amb tecnologia de baix consum, s'instal·laran plaques solars en diferents edificis municipals, s'ha apostat per la compra d'energia verda i s'està substituint la flota municipal de vehicles per una altra més eficient, entre altres accions.

"En els últims anys estem fent un important treball per a millorar l'eficiència energètica i baixar les emissions en les instal·lacions públiques, però sabem que això no és suficient. Necessitem la col·laboració de la ciutadania. El futur passa per convertir-nos en una ciutat més respectuosa amb el medi ambient, no hi ha una altra alternativa. Sabem que això també suposa un esforç per a la població i per això posarem en marxa un paquet d'ajudes per a acompanyar a la ciutadania en aquesta transició", afirma Michel Montaner, alcalde la localitat.

En aquest sentit, per a l'àmbit domèstic es destinaran més de 640.000 euros a la bonificació fiscal en llicències d'obres per a millores de l'eficiència energètica. També es fomentarà el canvi de dispositius de consum de gasoil i fuel per gas natural i de les calderes de gasoil per les de biomassa. A més, es realitzaran diverses campanyes de sensibilització.

En el sector serveis es dona suport a la compra d'energia verda certificada i l'adhesió de les empreses al projecte "Green Commerce". Mentre que en la indústria es dona suport a la substitució d'instal·lacions consumidores d'energia per altres més sostenibles i es promociona l'ús de la cogeneració.

Pel que respecta al transport, s'instal·larà una xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics per a fomentar el seu ús i es continuarà implementant el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible per a reduir sensiblement l'impacte en el medi ambient.

A més, es pretén que el 27% de l'energia la produïsca el municipi a través de fonts renovables, per a això ha destinat una partida a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum elèctric.

L'objectiu de totes aquestes mesures és passar d'un consum energètic de 194.536,61 MWh de l'any 2010 a 139.032,04 MWh en 2030, i d'una emissió de 40.226,56 tones de CO₂ a 22.287,46 en el mateix període.

Destacats